Ve Francii panují smutek i obava, ale taky pocit národního sjednocení, říká velvyslanec v ČR

Ve Francii panují smutek i obava, ale také pocit národního sjednocení (zdroj: ČT24)

V koalici států bojujících proti terorismu by kromě evropských zemí a USA mělo být i Rusko. Uvedl to velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourian, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Francouzský prezident podle něj v nadcházejících dnech odcestuje do USA i do Ruska a setká se kvůli tomu s jejich prezidenty. Velvyslanec také popsal, z jakých sociálních vrstev se teroristi rekrutují. Společným rysem těchto lidí je podle něj pocit vyloučení ze společnosti nebo neúspěch, třeba ve škole.

Koalice států bojujících proti terorismu by se měla rozšířit

Koalice pro boj s terorismem musí podle velvyslance zahrnovat všechny, kdo chtějí bojovat. „Partneři jsou různí. Samozřejmě USA, evropští partneři, stejně tak Rusko - i to je partner,“ uvedl Asvazadourian.

Francouzský prezident proto podle něj v nadcházejících dnech odcestuje do USA a do Ruska a setká se s jejich prezidenty, aby se domluvili na dalším postupu. Podle velvyslance je důležité spolupracovat i v rámci OSN. „Francie bude žádat svolání Rady bezpečnosti OSN, která by se touto otázkou mělo zabývat,“ uvedl. 

Asvazadourian dále připomněl, že evropské státy musejí sdílet informace o pohybu leteckých pasažérů. Nutné je podle něj rovněž bojovat proti ilegálnímu obchodu se zbraněmi v Evropě. V neposlední řadě je třeba i lépe kontrolovat vnější evropské hranice.

Neúspěch a pocit vyloučení

Mladí lidé, kteří nejen z Francie odcházejí do Sýrie, nechají se tam vycvičit Islámským státem a buď tam bojují, nebo se vracejí do rodné země páchat teror, pocházejí podle francouzského velvyslance z různých prostředí. Jejich společným jmenovatelem je ale neúspěch, například ve škole. „Dále pocit vyloučení ze společnosti a problémy související s neúspěchem. To je třeba vede k delikvenci, k obchodu s drogami,“ uvedl.

Další zastávkou na cestě těchto lidí bývá obvykle vězení, kde se radikalizují. Místem pro radikalizaci je ale také internet. Velvyslanec připomněl, že Francie již před několika týdny nechala zablokovat řadu internetových stránek.

Jak Asvazadourian dodal, že i francouzská legislativa se snaží na novou situaci reagovat. „Vyvíjí se právní rámec, který umožňuje zakázat v určitých případech lidem, konkrétním osobám, aby opustili francouzské území. Je to jeden ze způsobů, jak bojovat proti odchodům těchto lidí,“ uvedl. Připomněl i francouzský akční plán boje proti radikalizaci.

Musíme pochopit, jaké jsou kořeny. Co pohání mladé lidi, aby odcházeli bojovat do Sýrie nebo do Iráku.
Jean-Pierre Asvazadourian
velvyslanec Francie v ČR

První pocit, který zažíval, byla hrůza

Francouzský velvyslanec v Interview ČT24 konstatoval, že po zprávách o útoku se u něj dostavil pocit silné revolty. „Pocit odporu a také odhodlání bojovat proti těmto událostem, podobným útokům,“ uvedl.

Stejné pocity podle něj teď sdílejí všichni Francouzi: „Stojíme tváří v tvář teroristům, jsme ve válečném stavu, jsme tváří v tvář nepřátelům,“ zmínil.

Reakcí na teroristický útok podle něj musí být snaha chránit Francii i její hodnoty. „Myslím, že to je naprosto zásadní prvek. Abychom byli schopni uchovat a zachovat hodnoty, které jsou v samotném srdci naší země, Evropy a demokracie,“ řekl Asvazadourian.

Francie jako otevřená země

Francie je podle velvyslance zemí, která přijímá lidi, je otevřená. „Historicky je to velice různorodá země, a to je velmi důležité.“

Jean-Pierre Asvazadourian, velvyslanec Francie v ČR
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Na otázku moderátorky, jestli se teď ale Francii otevřenost přijímat lidi z různých koutů světa nevymstila, odpověděl, že ne. „Myslím, že to je hodnota, která je velice silná v rámci naší společnosti, v rámci historie. Je to hodnota, které si ceníme.“

Klíčová otázka teď ale podle něj zní, jak tyto hodnoty chránit. „Jak to zařídit, abychom mohli i nadále žít ve společnosti, která je svobodná a otevřená,“ uvedl.

Musíme spojit respekt svých hodnot, základních hodnot, na kterých je vystavěna demokracie, a snahu o ochranu těchto hodnot a demokracie.
Jean-Pierre Asvazadourian
velvyslanec Francie v ČR

Odvetná akce proti muslimům ve Francii nehrozí

Páteční útoky podle velvyslance nelze směšovat s muslimskou komunitou. Navíc takový výraz se podle něj ve Francii ani nepoužívá: „Francouzští občané jsou francouzskými občany, ať už je jejich náboženství jakékoli. “

Asvazadourian si nemyslí, že by muslimům hrozila v jeho zemi odvetná akce: „Taková atmosféra ve Francii v současné době nepanuje. Lidé samozřejmě mají smutek, je tam velká obava, ale také tam panuje pocit velkého národního sjednocení. To je vzkaz, který přichází jak od úřadů, tak od lidí,“ uzavřel francouzský velvyslanec v Interview ČT24.