Galský kohout nedopřeje radikálům v Sýrii klid, nálety na IS ještě zintenzivní

Francie zintenzivní letecké údery v Sýrii proti Islámskému státu. Před poslanci obou komor francouzského parlamentu to prohlásil prezident Francois Hollande. Paříž podle něj rovněž požádá Radu bezpečnosti Organizace spojených národů, aby přijala rezoluci namířenou proti radikálům z IS.

„Je nutností zničit Islámský stát. Je to cíl, který se týká celé mezinárodní komunity. Proto požaduji, aby se co nejrychleji setkala Rada bezpečnosti OSN a vytvořila společnou rezoluci proti tomuto terorismu. Francie zintenzivní své operace v Sýrii,“ oznámil Hollande a pogratuloval francouzským pilotům za nedělní operaci.

Jsme ve válce proti džihádistickému terorismu, který ohrožuje celý svět, nejen Francii. Ve válce, která začala již před několika lety. A jsme si vědomi, že v této válce budeme potřebovat čas a trpělivost.
Francois Hollande

„Budeme pokračovat v náletech i v následujících týdnech,“ dodal. Letadlová loď Charles de Gaulle se podle hlavy francouzského státu přesune do Středozemního moře, aby mohla podporovat akce Francouzů. Vyzval všechny, kdo proti IS chtějí také bojovat, aby se spojili do velké koalice.

Hollande: Chci o společném postupu jednat s Obamou i Putinem

S tímto cílem se v dalších dnech sejde s prezidentem Spojených států Barackem Obamou i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Abychom sjednotili dané síly a abychom dosáhli cíle, který je ještě velmi vzdálen,“ podotkl.

Hollande před parlamentem: Jsme ve válce (zdroj: ČT24)

V proslovu dále řekl, že plánuje změnu francouzské ústavy. Zákon by podle něj měl umožnit odebrat teroristům občanství a zamezit jim v návratu do země. Francie podle prezidenta požaduje efektivnější kontroly na vnějších hranicích Evropské unie, což má podle něj zamezit obnovování kontrol na jednotlivých národních hranicích a demontáži Evropské unie.

Steinmeier: Francie asi nepožádá o aktivaci 5. článku smlouvy NATO

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mezitím slibíl, že Aliance zdvojnásobí úsilí v boji s terorismem. „Musíme zůstat bdělí, odhodlaní a jednotní,“ uvedl Stoltenberg, aniž by oznámil nějaké konkrétní kroky, které by se NATO chystalo učinit v reakci na pařížské útoky.

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera ale Francie pravděpodobně nepožádá o aktivaci pátého článku smlouvy NATO, který umožňuje uplatnit při napadení právo na individuální nebo kolektivní obranu. Paříž si podle něj uvědomuje, že boj proti terorismu se nedá vyhrát pouze vojenskými prostředky.

Do Francie by ale mohli být posláni vojáci z dalších států Unie, a to na základě článků 42 a 44 Smlouvy o EU, uvedla podle Telegraphu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.