Summit G20 ve stínu Paříže: Namísto ekonomiky se řešil terorismus

Dvoudenní summit největších světových ekonomik zastínily teroristické útoky v Paříži. Země G20 se shodly na plánu zastavit přísun financí extremistům, podle britského premiéra Davida Camerona se také sbližují pozice Ruska a západu v otázce budoucnosti režimu Bašára Asada v Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že je připraven letecky podpořit syrskou opozici.

Schůzka představitelů nejbohatších zemí světa se původně měla zabývat především podporou globálního ekonomického růstu. Po atentátech Islámského státu (IS) v Paříži se však tématem stal především boj s terorismem. Země G20 se ve společném prohlášení zavázaly zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, posílit kontroly na hranicích i leteckou bezpečnost a sdílet zpravodajské informace.

Největší pozornost byla věnována hnusným útoků, ke kterým došlo v Paříži. Chceme vyslat jasnou zprávu, že jsme sjednoceni vůči zlu Islámského státu. Naším společným cílem je tuto barbarskou organizaci zničit. Použijeme k tomu veškerou sílu – armádu, rozvědku, ekonomiku.
Barack Obama

Konkrétními závěry však prohlášení neoplývá, jak upozorňují světové agentury. „Shodli jsme se na tom, že proti terorismu nelze bojovat jen vojenskými prostředky, ale potřeba je celá řada opatření,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci prohlásil, že během summitu zazněly i požadavky na americkou pozemní ofenzivu v Sýrii. Podle Obamy by takové jednání bylo chybou. Věří v diplomatické řešení krize.

Erdogan vyzývá svět k solidaritě

Představitelé 20 států ve společném prohlášení dále uvedli, že terorismus nesmí být spojován s žádným náboženstvím, národností nebo etnickou skupinou. „Terorismus se netýká náboženství či víry. Právo na život je svatým právem pro všechny věřící,“ pronesl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tiskové konferenci.

„Nesmíme zapomínat, že ze Sýrie prchají uprchlíci, kteří trpí pod hrůzami Islámského státu. Bylo by humanitární chybou, kdybychom se chtěli vyhnout zodpovědnosti, kterou vůči uprchlíkům máme právě na základě terorismu. Musíme ukázat, že jsme ochotni jednat. Jako G20 musíme stát příkladem celému světu,“ vyzval prezident pořádající země světové společenství k mezinárodní spolupráci a solidaritě.

Vladimir Putin a Barack Obama na summitu zemí G20
Zdroj: Reuters

Cameron: Sbližování Ruska a západu

Britský premiér David Cameron na okraji summitu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina ke spolupráci s mezinárodním společenstvím při podpoře změny režimu v Sýrii. Vyhrocené spory západu a Ruska ve věci budoucnosti země se podle britského ministerského předsedy otupují, prý panuje všeobecná shoda ohledně potřeby kompromisu o osudu Asadova režimu.

„Existovala ohromná názorová propast mezi těmi, kteří si jako my myslí, že Asad by měl ihned odejít, a těmi, kteří, jako prezident Putin, Asada podporovali a podporují,“ uvedl Cameron. „Myslím ale, že tato propast je nyní menší,“ dodal s tím, že názory Asadových stoupenců a odpůrců by se v budoucnosti mohly ještě více sblížit. „Chce to ale kompromisy na obou stranách,“ řekl.

Putin: Jsme připraveni podpořit syrskou opozici

Šéf Kremlu během hodinového setkání s Cameronem přislíbil, že Moskva se při leteckých úderech v Sýrii více zaměří na bašty radikálů z Islámského státu. Na tiskové konferenci pak novinářům sdělil, že je připraven podpořit syrskou opozici v boji proti IS. „Mohu potvrdit, že jsme navázali kontakt se syrskou opozicí. Požádala nás o podporu leteckými útoky,“ informoval ruský prezident.

Konflikt v Sýrii si od roku 2011 vyžádal nejméně čtvrt milionu mrtvých a miliony lidí vyhnal z domovů. Západní velmoci a jejich arabští spojenci trvají na tom, že prezident Bašár Asad nemůže být součástí žádného politického řešení konfliktu. Na rozdíl od Asadových stoupenců Ruska a Íránu, kteří dlouhodobě podporují myšlenku voleb, jichž by se mohl zúčastnit i Asad.