Nejsme jako oni, vzkazují muslimové. Jeden z nich v Paříži zachraňoval životy

Poté, co se začalo mluvit o tom, že se minimálně jeden z pařížských útočníků dostal do Unie s uprchlickou vlnou, varují odborníci i politici před šířením nenávistných nálad vůči imigrantům a muslimům. Po teroru ve francouzské metropoli muslimové rázně vzkazují „Nejsme jako oni“. Jeden z nich, barman Safer, během atentátu heroickým činem zachránil dvě ženy před vykrvácením.

On-line přenos
Střelba a výbuch v Paříži
22:48

Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

22:25

Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

22:04

Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Barman zachránil dvě ženy před vykrvácením

V pařížské restauraci Casa Nostra pomáhal zraněným muslim. Safer, který pochází z Alžírska, byl zrovna za kasou, když teroristé zaútočili. „Slyšeli jsme výbuchy – opravdu hlasité rány. Všichni začali křičet, padalo na nás sklo. Bylo to hrozné, řezalo nás do tváří,“ zavzpomínal v rozhovoru pro BBC.

Na terase spatřil dvě ženy, které hodně krvácely, přestože se bál o svůj vlastní život, rozhodl se jim pomoci. Počkal, až se chvíli nebude střílet, vyběhl ven a vzal je do sklepa. „Seděl jsem u nich a snažil se zastavit krvácení,“ podotkl Safer. Nahoře mezitím pokračovala palba. „Když jsme vyšli ven, všude byla mrtvá těla, tolik lidí bylo zraněných,“ popsal svědek své děsivé zážitky.

  • V médiích se po pařížských útocích rychle rozšířila zpráva listu The Wall Street Journal o hrdinném muslimovi Zouheirovi, který měl zachránit stovky životů tím, že zastavil jednoho ze sebevražedných atentátníků před branami Stade de France. Informaci jsme ze zahraničních zdrojů převzali i my. Později se ale ukázalo, že to nebyla pravda – Zouheir se o incidentu dozvěděl až zpětně od svých kolegů, o jeho vyznání se navíc nemluvilo. Za zveřejnění nepravdivé informace se omlouváme.

Nejsme jako oni, zdůrazňují muslimové

Casa Nostra se nachází ve východním 11. pařížském obvodu. Jde o smíšenou oblast, kde žije řada muslimů a Arabů. Místní obyvatelé nechápou, proč zaútočili atentátníci zrovna tady. Útoky odsuzují. „Nejsme jako oni,“ řekl BBC 44letý Jamal. „Nemáme s nimi nic společného. Jsme znechuceni,“ dodal. Sám se obává, že útoků na muslimskou komunitu přibude. „Francouzi nás nepřijímají,“ tvrdí.

O roli islámu a hlavně mladých muslimech ve Francii se začalo více hovořit po lednovém útoku na redakci listu Charlie Hebdo, který zveřejňoval karikatury proroka Mohameda. V redakci totiž vraždili právě potomci přistěhovalců.

Francouzský politolog Thibault Muzergues v této souvislosti připomněl, že jedním z cílů IS je vyvolat u menšin pocit, že Západ muslimům ubližuje a podpora radikálů je proto jedinou možnou a legitimní obranou.

Islámský stát
Zdroj: ČT24/ISIFA

Politolog: Lídři by měli občanům vysvětlit, že uprchlickou vlnu nelze zastavit

Někteří politici včetně slovenského premiéra Roberta Fica po posledních atentátech opět varují před bezpečnostními hrozbami spojenými s migračním proudem mířícím do Evropy. „Realitou je, že migrace má celkem málo společného s tím, co se v Paříži stalo. Zároveň je ale dobře snažit se omezit rizika s ní spojená,“ míní Muzergues.

Bez ohledu na pařížskou tragédii je podle něj třeba, aby evropští politici přestali z migrační krize „ždímat emoce“ a realisticky občanům řekli, že proud uprchlíků je tak velký, že jej nelze zcela zastavit. „Je však možné jej dostat pod kontrolu. A to je nutné udělat už proto, aby se co nejvíce omezila i případná bezpečnostní rizika,“ připouští Muzergues.