Francie provedla masivní nálety na centrum Islámského státu v Sýrii

Francouzská odveta v centru Islámského státu (zdroj: ČT24)

Francie provedla letecké údery na syrské město Rakka, které je střediskem Islámského státu. Deset letounů shodilo dvacítku bomb. Francouzské ministerstvo obrany uvedlo, že nálety zničily velitelské centrum a výcvikový tábor islamistů. O dalším postupu a postoji vůči samozvanému Islámskému státu by měla příští týden jednat Rada NATO. Evropské státy posilují po teroristických útocích v Paříži svá bezpečnostní opatření.

„První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů,“ uvedlo francouzské ministerstvo v prohlášení. Islámský stát loni vyhlásil na části Sýrie chalífát a tamní město Rakka se stalo jeho centrem. Organizace ovládá podle odhadů až polovinu syrského území. Jde ale o jeho řídce obydlené oblasti, většinu velkých měst na západě drží v rukou stále Damašek.

Evropské země posilují bezpečnost

Evropské státy posilují po teroristických útocích v Paříži svá bezpečnostní opatření. Například Spojené království uvedlo do pohotovosti armádu a údajně stáhlo i své elitní protiteroristické jednotky blíže k Londýnu. Německo zpřísňuje opatření v uprchlických táborech, na hranicích a letištích. Francouzský prezident Francois Hollande zase požaduje prodloužení výjimečného stavu nejméně na tři měsíce. Francie také požádala o mimořádnou schůzku unijních ministrů vnitra, kteří by se spolu s ministry spravedlnosti zemí EU měli sejít v pátek 20. listopadu.

Hollande svůj záměr prodloužit výjimečný stav, který vyhlásil v sobotu bezprostředně po pařížských atentátech, sdělil představitelům francouzského parlamentu. K prodloužení výjimečného stavu na více než 12 dní je totiž ve Francii nutné, aby tamní Národní shromáždění a Senát schválily zvláštní zákon, v němž by byla stanovena délka výjimečného stavu.

Horizont ČT24 ke druhému dni po útocích v Paříži (zdroj: ČT24)

Výjimečný stav platí v celé Francii od soboty. Umožňuje policii omezit dopravu, pohyb osob, provádět domovní prohlídky a uzavřít veřejná místa. Samospráva dostala pravomoc vyhlásit lokální zákazy vycházení. Jsou zpřísněny kontroly na hranicích a uzavřeny zůstaly státní instituce i část pařížského metra, bezpečnost se zvýší i u francouzských zastupitelských úřadů a škol v zahraničí. Až do čtvrtka je zakázáno pořádat v Paříži shromáždění.

Naposledy byl ve Francii výjimečný stav na celém území začátkem 60. let kvůli válce v Alžírsku. V roce 2005 byl výjimečný stav vyhlášen na některých pařížských předměstích během tehdejších pouličních bouří.

Sarkozy: Musíme změnit naši zahraniční i bezpečnostní politiku

Šéf francouzských konzervativců Nicolas Sarkozy v neděli po setkání s prezidentem Francoisem Hollandem prohlásil, že Evropa musí změnit imigrační politiku. „Řekl jsem panu prezidentovi, že musíme náležitě reagovat, změnit naši zahraniční politiku, rozhodování v rámci Evropy a velmi zásadně změnit naši bezpečnostní politiku,“ řekl Sarkozy novinářům.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil, že je třeba jednat o boji proti terorismu na úrovni Unie. „Boj proti terorismu musí být dále posílen na všech úrovních, na evropské i mezinárodní,“ uvádí se v prohlášení jeho úřadu. Podle Sarkozyho je ale v boji proti Islámskému státu, který atentáty spáchal, zapotřebí všech a Rusko z toho nelze vyčleňovat.

Nicolas Sarkozy a Francois Hollande před Elysejským palácem
Zdroj: ČTK/AP/Jacques Brinon

„Mimořádné setkání ministrů po tragických událostech v Paříži posílí evropskou odpověď a zajistí plnění již přijatých opatření,“ sděluje lucemburské předsednictví ke svolání ministerské schůzky. Podle Lucemburska čelí jednotná Evropa barbarství a terorismu. Některé země už proto ohlásily zvýšená bezpečnostní opatření.

Británie a Německo se připravují na nejhorší

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová uvedla, že armáda je připravena pomoci policii v případě velkého útoku spáchaného ve městě. Nechala ale bez komentáře zprávu, podle níž už byly elitní jednotky přesunuty blíže k Londýnu. List The Sunday Times napsal, že protiteroristická elitní letecká jednotka SAS (Special Air Service) byla ze své základny v Herefordu přesunuta do vzdálenosti asi 200 kilometrů od metropole.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ohlásil zpřísněná bezpečnostní opatření v uprchlických táborech. Mají uprchlíky chránit před eventuálními útoky pravicových extremistů. Platí už zvýšená bezpečnostní opatření na francouzské hranici a na letištích.

Zvýšená bezpečnostní opatření platí druhým dnem také v Česku. Národní kontaktní bod pro terorismus, který spadá pod Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, i nadále plní požadavky francouzské policie a prověřuje konkrétní jména lidí i poznávací značky automobilů. Hlídanější jsou česká letiště i 14 bývalých hraničních přechodů s Rakouskem.

Události: Bezpečnostní opatření v Česku (zdroj: ČT24)