OBRAZEM: Svět truchlí pro Paříž, symbolem je spontánní kresba s Eiffelovkou

Květiny, svíčky a vzkazy - památku obětí pařížských útoků uctívá celý svět. V katedrále Notre Dame se slouží zádušní mše. Řada památek se rozsvítila ve francouzských národních barvách. Symbolem solidarity s Francií se stala spontánní černobílá kresba spojující známý mírový symbol se siluetou Eiffelovy věže. Na útoky reaguje i francouzský tisk, který hlásí „Jsem Paříž“. Podle deníků je Francie ve válce.

Nenecháme zavládnout strach, ozývá se z truchlící Paříže

Páteční koordinované útoky v Paříži si vyžádaly 129 mrtvých a stovky zraněných. Francie drží od neděle třídenní smutek. V metropoli zůstala stejně jako v sobotu zavřená muzea a sály divadel i některých kin. Není povoleno pořádat venkovní trhy a do čtvrtka ani shromáždění. Na státních budovách visí vlajky na půl žerdi a slavná katedrála Notre Dame praská ve švech - na zádušní mši přišla celá řada Pařížanů.

Zádušní mše v Notre Dame za oběti teroristických útoků
Zdroj: ČTK/PA/Steve Parsons

Pařížské ulice i restaurace v sobotu zůstaly skoro prázdné, protože se lidé báli jít ven. Francouzi se ale nemíní vzdát - v neděli se už hospody začaly plnit hosty. „Nehodláme jim dát za pravdu, ukážeme jim, že stále žijeme. Rozsvítili jsme za mrtvé svíčku. Nejlepší, co pro ně můžeme udělat, je žít dál. Nenecháme se ovládnout politikou strachu,“ uvedl majitel jednoho místního podniku Majide Kerzazi.

Solidaritu s oběťmi nyní vyjadřují lidé po celém světě. Barvy francouzské trikolóry nasvítili na Braniborskou bránu v Berlíně, Operu v Sydney, ale třeba i na zeď v jeruzalémském Starém městě či na sochu Krista Spasitele v brazilském Riu de Janieru.

Minutu ticha drželi také Íránci. „Není to jen francouzská tragédie, týká se to celého světa. Musím říct, že jsme se sjednotili proti terorismu,“ podotkl jeden z obyvatel Íránu Ali Reza. „Pro lidi v Paříži to byla temná noc, o to více potěšující je vidět, jak je svět s námi,“ myslí si francouzská turistka Chentel Aendreová.

S Francouzi soucítí i Češi

Přesně v poledne se v kostelích po celém Česku rozezněly zvony. Katolické farnosti k tomu vyzval kardinál Dominik Duka.

Lidé stále nosí květiny a zapalují svíčky také před francouzskou ambasádou v Praze. „Jsou tu i vzkazy psané ve francouzském i českém jazyce nebo obrázky francouzské vlajky a Eiffelovy věže,“ konstatovala redaktorka ČT Ellen Brendlová.

V sobotu na místo dorazila i řada významných politiků včetně prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, vicepremiéra Pavla Bělobrádka a šéfa obrany Martina Stropnického.

Francouzské deníky zdůrazňují potřebu jednoty

Pro oběti atentátů truchlí i francouzské deníky. Téměř všemi texty se prolíná slovo jednota. „Smutek a vztek“ stojí na titulní straně speciálního nedělního vydání francouzského deníku Le Figaro, který doufá, že „všichni nyní pochopili, že tato válka teprve začala“. 

Také list Le Monde píše, že „Francie je ve válce. Ve válce proti totalitnímu, slepému, strašlivě vražednému terorismu“. K obraně vyzývá na své úvodní straně i Le Parisien.

„Jsem Paříž,“ hlásá deník Libération, který si vypůjčil pozměněný slogan známý po lednových útocích na redakci Charlie Hebdo. Tehdy se celý svět hlásil k mrtvým karikaturistům heslem „Je suis Charlie“ (Jsem Charlie).

Mírový symbol vznikl za pár vteřin, z autora udělal hvězdu

Symbolem solidarity s Francií se stal spontánní náčrt, jehož autorem je francouzský grafik Jean Jullien žijící v Londýně. Kresbu vytvořil během pár vteřin v době, kdy se díval na televizi, kde se mluvilo o atentátech.

Mírový symbol přetvořený tak, aby připomínal siluetu Eiffelovy věže, se začal rychle šířit přes internet. V sobotu se pak objevil na plakátech, tričkách či transparentech.

Byla to reakce. Nejdřív mě napadlo využít mírový symbol... Pak jsem přemýšlel nad symbolem Paříže, a jako první mě samozřejmě přišla na mysl Eiffelova věž. Prostě jsem ty dvě věci spojil. Nebylo za tím žádné velké přemýšlení. Byla to spíš instinktivní, lidská reakce.
Jean Jullien
francouzský grafik

Rychle získaná popularita Julliena překvapila. „Jsem trochu zahanbený tím, že jsem dostal takový prostor kvůli tak tragické události. Je to zvláštní pocit. Ale jsem rád, že to lidé používají bez ohledu na národnost a na to, kde se zrovna nacházejí, jestli v Paříži nebo jinde,“ popsal své pocity grafik.

Události ČT: Vyšetřování pokračuje, lidé se scházejí na piety (zdroj: ČT24)