Schůzka Putin-Obama na summitu G20: V Sýrii máme podobné cíle, taktika se ovšem liší

V Sýrii je nutné uzavřít příměří, politický přechod povedou sami Syřané. Na summitu G20 se na tom shodl americký prezident Barack Obama se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Rozhovory mezi opozicí a Damaškem by měla zprostředkovat OSN. Státníci probírali i boj s Islámským státem (IS). Podle Kremlu mají Rusko a USA podobné strategické cíle, ale rozdílnou taktiku, jak jich dosáhnout.

Zástupci zemí G20 se scházejí pouhé dva dny po sérii atentátů ve francouzské metropoli, jež si vyžádaly 129 mrtvých a k nimž se přihlásil Islámský stát (IS), který ovládá značnou část Sýrie a Iráku.

Ruský prezident: Do boje s teroristy se musí zapojit celý svět

Podle šéfa Kremlu je možné teroristy porazit jen v případě, že se proti nim spojí celý svět.„Soucítíme s oběťmi, ale vždy vystupujeme pro spojení sil, abychom účinně bojovali s teroristickou hrozbou. Samozřejmě je při tom nezbytné postupovat v souladu s Chartou OSN, opírat se o normy mezinárodního práva a respektovat svrchovaná práva a zákonné zájmy každého státu,“ řekl Putin během neformální schůzky vůdců zemí BRICS. 

Vladimir Putin na summitu G20 v Turecku
Zdroj: Mikhail Metzel/ČTK/ITAR-TASS

Tvrdší boj s radikály už slíbil Obama. „Zintenzivníme ve spolupráci s dalšími členy koalice snahu najít mírové řešení pro Sýrii a eliminovat hnutí Islámský stát,“ řekl americký prezident na okraj summitu. Ten se koná v letovisku Antalya - zhruba 500 kilometrů od syrských hranic. 

Barack Obama se svým tureckým protějškem Erdoganem
Zdroj: ČTK/AP/Kayhan Ozer

Americký a ruský prezident spolu neformálně jednali asi půl hodiny. Obama na schůzce s Putinem zdůraznil, aby ruské nálety v Sýrii cílily na Islámský stát, nikoli na umírněné rebely. 

Putinův poradce Jurij Ušakov po schůzce podle ruských médií řekl, že „strategické cíle v boji proti IS jsou (mezi oběma státy) velmi podobné, ale rozdíly jsou v taktice“.

Naším společným cílem by mělo být koordinovat naše akce proti Islámskému státu. Klíčové je zajistit spolupráci mezi USA a Ruskem. Ale potřebujeme i dobrou vůli, zejména pokud jde o ruský zásah v Sýrii. Musí být zaměřen více na Islámský stát, a ne proti umírněné syrské opozici, protože to nemůžeme akceptovat.
Donald Tusk
předseda Evropské rady
Uprchlíci
Zdroj: Michalis Karagiannis/Reuters

Obama při této příležitosti zdůraznil rovněž podporu mírovým dohodám z běloruského Minsku, které se týkají konfliktu na východní Ukrajině, a vyzval ke stažení těžkých zbraní z fronty.

Putinův mluvčí: Sbližování Ruska a Západu? Na to je moc brzy

Vztahy mezi Ruskem a Západem klesly na nejnižší úroveň od konce studené války po ruské anexi Krymu a vypuknutí ukrajinské krize. Situace se podle analytiků mění i kvůli ruskému zásahu v Sýrii, silné rozpory ale přetrvávají. „Je příliš brzy, abychom mluvili o sblížení se Západem,“ uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Summit G20 v Turecku
Zdroj: Mikhail Metzel/ČTK/ITAR-TASS

Řeč přijde i na uprchlíky

Proud migrantů, kteří prchají ze Sýrie a Iráku nejen před IS, mezitím nepolevuje - jen do Atén v sobotu dorazilo přes pět tisíc běženců. Při dvou nehodách jich šest zemřelo, včetně dvou malých dětí.

„Chaos na Blízkém východě má zásadní vliv na světové ekonomiky, protože to blokuje významné obchodní cesty. A uprchlíci už zdaleka nejsou jen problémem Jordánska a Turecka - pociťuje ho i Evropa. Myslím, že pro lídry G20 je to důležité téma a bez nich to nakonec ani nepůjde vyřešit,“ podotkl turecký ministr financí Mehmet Simsek.

Podle OSN připlulo letos přes Středozemní moře do Evropy už přes 800 tisíc migrantů, skutečné cifry ale mohou být ještě vyšší. G20 proto probere možnosti, jak dostat uprchlický proud pod kontrolu.

„Nebude to jen diskuse, měla by vzniknout shoda potvrzená prohlášením. Mělo by se zabránit bojovníkům snadno přecházet hranice, omezit rozprodávání pomoci a odhalovat teroristické buňky,“ konstatoval zástupce ředitele rešeršní skupiny G20 John Kirton.

Skupina G20 zahrnuje mimo jiné Spojené státy, Rusko, Čínu, Austrálii, Indii a Indonésii.