Při leteckém útoku USA nejspíš zemřel velitel libyjské skupiny IS

Při leteckém úderu americké armády byl zřejmě zabit velitel radikální skupiny Islámský stát (IS) v Libyi. Podle listu The Washington Post to dnes uvedli činitelé amerického ministerstva obrany.

Mluvčí Pentagonu Peter Cook uvedl, že páteční úder byl namířen proti Visámu Zubajdímu, známému také pod jménem abú Nabíl Anbarí. Tento bývalý irácký policista podle amerických zpravodajských zdrojů velí skupině, která je nejsilnější odnoží IS mimo Sýrii a Irák.

Do Libye jej v roce 2014 vyslal vůdce IS abú Bakr Bagdádí, aby tam vybudoval skupinu přidruženou k tomuto radikálnímu sunnitskému hnutí.

Útok se plánoval déle

Americké zdroje agentury Reuters uvedly, že leteckého úderu se zúčastnily dva stíhací letouny F-15. Nejmenovaný činitel americké obrany uvedl, že útok se plánoval už nějakou dobu. Odehrál se krátce poté, co se v Paříži rozběhla série útoků, ke kterým se poté přihlásil IS.

Zubajdí byl při zásahu zřejmě zabit. Terčem leteckého úderu se stalo velitelské a kontrolní středisko ve východolibyjském městě Darná. Činitelé údajně výsledek úderu stále prověřují.

Spojené státy už ve čtvrtek zaútočily v Sýrii na britského radikála Mohammeda Emwaziho přezdívaného světovými médii „džihádista John“. Pentagon nyní ověřuje, zda byl útok úspěšný.