Ve vrtulníku, který ve středu havaroval na Slovensku, byli hlavně Afghánci

V havarovaném civilním vrtulníku, který ve středu ilegálně pronikl na východní Slovensko, zahynulo nejméně osm lidí včetně ukrajinského pilota a pěti mužů a dvou žen z Afghánistánu. V sobotu to oznámilo slovenské ministerstvo vnitra. Bratislava na vyšetřování spolupracuje s ukrajinskými úřady a už v pátek slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák naznačil, že šlo o případ pašeráctví migrantů.

„Vrtulník typu Mi-2 s ukrajinským označením letěl v nízké letové hladině za velmi špatných povětrnostních podmínek, jako by se pokoušel vyhnout odhalení,“ řekl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

Doklady v arabštině nalezené na místě nehody ukázaly, že oběti pocházejí z Afghánistánu.

Slovenské úřady uvedly, že neidentifikovaný vrtulník byl ve slovenském vzdušném prostoru zaznamenán ve středu v noci. Ukrajinské úřady však nepotvrdily, že by hranici přeletěl nějaký letoun. Pátrací týmy našly místo zřícení kvůli husté mlze až v pátek.

Vrtulník se zřítil blízko vnější hranice schengenského prostoru

Stroj se zřítil asi 15 kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice. Původní počet šesti potvrzených obětí tragédie, ke které došlo u vesnice Stretávka, stoupl postupně až na aktuálních osm.

Slovensko-ukrajinská hranice je přísně střeženou vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob. Slovenské bezpečnostní složky v minulosti zaznamenaly opakované pokusy o pašování například cigaret z Ukrajiny na Slovensko.