Jeden z teroristů pocházel z předměstí Paříže, u jiného se našel syrský pas

Ve Francii byli zatím v souvislosti s pátečními útoky zatčeni tři lidé. Jedním z pachatelů je Francouz, který byl znám bezpečnostním službám. Atény mezitím oznámily, že držitel pasu, který byl nalezen u jednoho z teroristů, se zaregistroval v říjnu v Řecku jako uprchlík a prošel pak do Unie. Další dva muži, po kterých pátrá francouzská policie v souvislosti s útoky, byli letos v Řecku zaregistrováni jako žadatelé o azyl. Teroristé měli vazby na Belgii – při raziích v bruselské čtvrti Molenbeek bylo zatčeno několik lidí. EU uctí v pondělí památku obětí minutou ticha.

Jeden z teroristů byl identifikován pomocí otisků prstů jako Francouz. Pochází z pařížského předměstí Courcouronnes, kde se narodil v roce 1985. Mezi lety 2004 až 2006 spáchal několik přestupků a podle bezpečnostních služeb se před pěti lety radikalizoval – neví se ovšem, jaké sítě byl součástí.

Podle francouzských médií útočili v Paříži i teenageři ve věku 15 až 18 let. Byla mezi nimi prý i sebevražedná atentátnice, o čemž hovořila také jedna svědkyně. Celkem sedm teroristů spáchalo atentáty na několika místech Paříže, všichni během akce zemřeli. Zabili 129 lidí a více než tři stovky dalších zranili.

Sedm útočníků použilo útočné pušky typu kalašnikov a mělo na sobě vesty s naprosto stejným druhem výbušniny, kterou byl velmi nestabilní peroxid acetonu (TATP), použitý také při atentátech v Londýně v roce 2005. Při útocích prý bylo vypáleno několik stovek střel. K útokům se posléze přihlásil Islámský stát (IS). Všichni atentátníci zemřeli – jeden byl zastřelen, šest na sobě odpálilo výbušné vesty.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Prokurátor: Útok spáchaly tři skupiny teroristů

Podle pařížského prokurátora stály za útoky tři koordinované týmy. „Musíme zjistit, co byli zač, kdo jsou jejich komplicové, kdo to naplánoval, odkud přišli a kdo to financoval,“ prohlásil prokurátor. Podle jeho informací útočníci v koncertní hale Bataclan zmiňovali Sýrii a Irák.

Francouzský list Libération napsal, že se u dvou útočníků na stadionu Stade de France našly arabské pasy – konkrétně egyptský a syrský – ten už poznaly řecké úřady. Podle nich se jeho držitel v říjnu dostal do EU přes řecký ostrov Leros, kde se zaregistroval jako uprchlík. Řecká policie rovněž informovala kolegy ve Francii, že dva muži hledaní kvůli možnému propojení s útoky, byli rovněž v Řecku zaregistrováni. Francouzské úřady požádaly o ověření cestovního pasu a digitálních otisků prstů jednoho z těchto mužů a o otisky prstů druhého muže.

Pokud jde o syrský pas nalezený na místě teroristického útoku, oznamujeme, že jeho držitel prošel přes Leros 3. října, když byl identifikován na základě pravidel EU. Nevíme, zda pas zkontrolovaly i ostatní země, přes něž držitel pravděpodobně prošel.
Nikos Toskas
náměstek řeckého ministra veřejného pořádku

Vlna zatýkání zasáhla kromě Francie i Belgii

Zatčen byl zatím jeden francouzský občan a dvě osoby se stálým bydlištěm v Belgii, kde se v sobotu rovněž zatýkalo.

Belgická televize RTBF uvedla, že útočníci měli kontakty v bruselské čtvrti Molenbeek, kde policie začala s raziemi. V poutech skončilo několik lidí – mimo jiné člověk, který byl v pátek večer ve francouzské metropoli.

Právě z Molenbeeku, kde žije hodně Maročanů a Turků, pocházeli podle bulvárního listu La Derniere Heure tři útočníci.

Teroristé si vypůjčili auto v Belgii

Média zmiňují, že jsou naživu nejméně dva komplicové, uvedl zpravodaj ČT Martin Jonáš s tím, že francouzská policie ale tuto informaci nekomentuje. Uvedla pouze, že v souvislosti s útoky pátrá po černém Seatu značky GUT 18053. Lidem doporučila, aby se k vozidlu nepřibližovali.

Podle RTBF bylo auto jednoho z útočníků přihlášeno v Belgii. Prokurátor později oznámil, že policie dopadla u belgických hranic osobu, která si vůz půjčila.

Řada přistěhovalců žije na okraji společnosti

Ve Francii je početná komunita přistěhovalců, z nichž řada žije na okraji společnosti, připomněl v rozhovoru pro ČT24 novinář Yaser Daniel Reizk. „Skoro bych se vsadil, že jsou (útočníci) všichni Francouzi – druhá nebo třetí generace přistěhovalců. Francie má v tomto ohledu velký problém,“ zdůraznil Reizk.

Jedná se hlavně o mladé lidi, kteří nedokázali najít ve většinové společnosti svoje zakotvení. Velmi málokdy mají vůbec nějakou zkušenost s trvalým pracovním poměrem. Často mají nízké vzdělání. Za této situace je volání extremistické propagandy těmito lidmi mnohdy vyslyšeno.
Martin Jonáš
zpravodaj ČT

Také při lednovém útoku na redakci Charlie Hebdo šlo o potomky imigrantů, kteří se radikalizovali. „Z Francie odešlo v uplynulých letech přes 500 osob bojovat v řadách džihádistů na Blízkém východě, především k Islámskému státu bojujícímu v Sýrii a Iráku,“ konstatoval Jonáš.

V Bavorsku nedávno zatkli muže, který měl teroristy znát

V Bavorsku byl 5. listopadu zadržen podezřelý muž kvůli nedovolenému držení zbraní. Podle bavorského premiéra Horsta Seehofera je pravděpodobné, že má vazby na pařížské útočníky.

Podle rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk šlo o jednapadesátiletého občana Černé Hory, který mířil do francouzské metropole. V autě měl mít profesionálně vytvořenou skrýš, ve které bylo několik střelných zbraní, munice a několik kilogramů trhaviny TNT.

Francie nehodlá rušit klimatickou konferenci v Paříži

Ve Francii sice platí výjimečný stav, tamní vláda ale neuvažuje o tom, že by zrušila či odložila klíčovou konferenci OSN o klimatu, jež má začít v Paříži 30. listopadu. Zúčastnit se jí má na 200 zástupců států z celého světa, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky.

Paříž oznámila, že během konference výrazně zvýší bezpečnostní opatření. Už dříve informovala o obnově hraničních kontrol.