Žádné spory o migrantech. Koalice má vše pevně v rukou, řekla Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová v televizi ZDF popřela, že by v koalici panovaly silné spory kolem migrační krize. Spoluvládnoucí sociální demokracie (SPD) přitom tento týden ostře kritizovala konzervativního ministra vnitra Thomase de Maiziéra. Podle Merkelové mají vláda i ona sama situaci pevně v rukou. Kancléřka nyní čelí propadu popularity voličů a čelí atakům zejména od sesterské Křesťansko-sociální unie v Bavorsku.

Ke kritice ze strany SPD došlo poté, co ministerstvo vnitra oznámilo návrat k dublinskému systému. To znamená, že by země začala znovu vracet i syrské běžence do zemí, kde vstoupili na území EU. Podle mluvčí vlády o tom nebyla kancléřka předem informována, informaci údajně nedostali ani ministři za SPD. To prý vyvolalo zbytečnou reakci sociálních demokratů.

„V koalici jsme přijali dohodu, že o tom, jak bude probíhat azylové řízení se syrskými žadateli, se rozhodne na konferenci (zemských) ministrů vnitra v prosinci,“ řekla Merkelová. Interní dohody mezi ministry se podle ní dodržují.

Uprchlíci na rakousko-slovinské hranici
Zdroj: Srdjan Zivulovic/Reuters

Kancléřka se nicméně distancovala od výroku ministra financí Wolfganga Schäubleho, který příchod uprchlíků přirovnal k lavině a popudil tím SPD. „Já v takových obrazech neuvažuji. Dívám se na běžence jako na jednotlivé bytosti s jednotlivými osudy,“ řekla.

Podle kancléřky tak Německo nemůže jednostranně stanovit horní hranici pro počet běženců, kteří mohou do země přijít. „Nemůžeme v Německu jednostranně určit, kdo ještě přijde a kdo už ne,“ řekla Merkelová. Podle ní by byla správná cesta dohodnout se v rámci celé EU na kvótách pro počet běženců, které by bylo možné vyzvednout přímo z Turecka a rozdělit mezi členské státy.

Zároveň je podle Merkelové nutné jednat s Tureckem o tom, aby zlepšilo standardy při péči o uprchlíky, kteří se zdržují na jeho území. Unie by podle ní měla Turecku v této věci finančně pomoci, jak se zavázala už tento týden na summitu na Maltě.