Mafiánská zápletka až do konce. Soud zprostil Asara obvinění ze slavné loupeže

Příběh Vincenta Asara vypadá jako opsaný z paperbacku, jenže je to naopak. Právě on inspiroval autory včetně těch z Hollywoodu a doháněl k šílenství agenty FBI. Šli po něm desítky let. A když ho konečně dopadli, soud ho po dvou letech propustil na svobodu.

Vincent Asaro byl nečekaně shledán nevinným z plánování slavné loupeže na newyorském letišti, ke které došlo v roce 1978. Lupiči si tehdy odnesli ze sejfů dopravených letadlem německé společnosti Lufthansa pět milionů dolarů a drahé šperky za další milion dolarů. Dnes by měl lup hodnotu 20 milionů dolarů, tedy přes 400 milionů korun.

Několik maskovaných ozbrojenců provedlo tehdy svůj útok v rozmezí jedné hodiny. Kromě jednoho zaměstnance Lufthansy obviněného ze spolupachatelství nebyl v případu dosud nikdo odsouzen.

Vincent Asaro u soudu
Zdroj: Jane Rosenberg/Reuters

Uloupené peníze ani šperky se nikdy nenašly. V měsících následujících po loupeži bylo zavražděno deset lidí, kteří se na akci různou měrou podíleli.

Loupež byla námětem, podle kterého režisér Martin Scorsese v roce 1990 natočil film Mafiáni. Odkryl v něm historii mafiánského klanu Bonannů, ke kterému Asaro patřil.

Asaro krátce po zatčení v roce 2014
Zdroj: ČTK/AP/Charles Eckert

Asaro byl zatčen v lednu 2014. Svědectví proti němu podal jeho bratranec, který dlouhodobě spolupracoval s policií. Jedna z tajně pořízených nahrávek kupříkladu obsahovala Asarovu stížnost, že nedostal z loupeže spravedlivý podíl.

Jeho zadržení vyvolalo naději na uzavření jednoho z nejznámějších nevyřešených zločinů v USA. O to překvapivější bylo dnešní rozhodnutí soudu, který Asara zprostil obvinění z vraždy, vydírání a dalších kriminálních činů. Mafiánský boss na výrok soudu reagoval zpočátku nevěřícně. „Nemůžu se dočkat, až budu doma a dám si dobrou večeři s rodinou,“ prohlásil po opuštění věznice.

Hlavní mozek loupeže zemřel ve vězení

Jimmy Burke
Zdroj: ČT24

Prokuratura tvrdila, že Asaro během loupeže čekal asi kilometr od letiště společně s Jimmym Burkem v autě, které mělo odvést pozornost policie. Burke, který byl podle policie mozkem celé operace, se stal inspirací pro postavu, již ztvárnil v Mafiánech Robert De Niro. Burke nakonec v roce 1996 zemřel na rakovinu ve vězení, kde pykal za jiný zločin. Za loupež z roku 1978 stíhán nebyl.

Právníci připravovali případ proti Asarovi řadu let a pozvali si i vysoce postavené členy mafie, aby poskytli důkazy. Obhajoba namítala, že přizvaní svědkové jsou notoričtí lháři. Prokuratura odmítla výrok soudu komentovat.