Náboženské spory Palestinců a Izraelců mají další tři oběti

Vlna násilných incidentů mezi Izraelci a Palestinci ani po dvou měsících nepolevuje. Na Západním břehu Jordánu během pátku zemřeli dva Izraelci a třetí byl zraněn po útoku palestinského střelce. Během jiného incidentu ve městě Hebron zastřelili izraelští vojáci Palestince, které se zúčastnil tamního protestu. Rozepře mají od poloviny září už přes 90 obětí, z toho 14 Izraelců.

Při útoku na Západním břehu poblíž židovské osady Otniel začal Palestinec střílet na auto se sedmi Izraelci. Izraelská policie a armáda uzavřely silnice v okolí Hebronu a pátrají po útočníkovi, který podle izraelských sdělovacích prostředků uprchl v automobilu.

Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izraelci „vrahy najdou a budou je soudit v plném rozsahu zákona“. Palestinské radikální hnutí Hamas útok ocenilo jako hrdinný čin, ale k akci se nepřihlásilo. Podle palestinských zdrojů se v Gaze, kterou Hamas ovládá, rozdává na oslavu útoku chodcům na ulicích cukroví.

  • Na Chrámové hoře v Jeruzalémě se nacházejí dvě významné mešity, dříve však na stejném místě býval židovský chrám. V minulosti několikrát vypukla vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci poté, co sem začali chodit ve větším počtu židé. Palestinci se obávali, že vláda židům povolí se na hoře modlit.
obrázek
Zdroj: ČT24

Útoky se odehrávaly původně u jeruzalémské Chrámové hory, ale díky zpřísněným bezpečnostním opatřením tam téměř ustaly. Hebron, který je palestinským městem, ale v němž žije také silně střežená malá židovská komunita, zůstává dějištěm násilí. V jeho okolí byly spáchány desítky útoků, k nimž patří 20 napadení noži.

Páteční útok Izraeli připomněl říjnový incident, kdy Palestinci stříleli na Západním břehu na auto izraelské rodiny a před očima čtyř dětí zabili jejich rodiče. Policie později zatkla pět Palestinců, kteří byli údajně členy buňky Hamasu.