Atentátníky z Bejrútu poslal do Libanonu Islámský stát

Jeden z atentátníků, který přežil čtvrteční útok na šíitském předměstí Bejrútu, vyšetřovatelům řekl, že je Libanonec a že si jej najala radikální organizace Islámský stát (IS). Při útoku, k němuž se IS přihlásil už ve čtvrtek, zahynulo 44 osob a přes 200 jich utrpělo zranění. V zemi byl vyhlášen státní smutek.

Při čtvrtečním útoku odpálili nálože dva ze čtyř atentátníků, jeden byl nalezen mrtvý, ale výbušniny použít nestačil. Čtvrtý byl dopaden na útěku. Spolu s dalšími třemi útočníky podle svých slov dorazil do Libanonu ze Sýrie před dvěma dny. Jeden muž, který je mezi oběťmi útoků, byl prohlášen za hrdinu, protože jednomu z atentátníků zabránil vstoupit do posvátné šíitské modlitebny, čímž zabránil ještě většímu masakru.

Libanonské sdělovací prostředky dávají útok do souvislosti s působením šíitského Hizballáhu v Sýrii, protože dějištěm odpoledního útoku bylo předměstí Burdž Barádžna, které ovládá právě Hizballáh. Tato organizace bojuje v syrské válce na straně tamní armády.

Libanonská tajná služba se obává, že IS vyslal do Libanonu celou buňku atentátníků. Tento týden byl v libanonském Tripolisu zadržen muž s pásem náloží připravených k sebevražednému atentátu a na jiném městě Tripolisu pak byla zneškodněna nálož.

Bejrútské čtvrti ovládané Hizballáhem byly v posleních dvou letech cílem osmi atentátů (zdroj: ČT24)

Bojovníci IS naposledy zaútočili v Libanonu na kruhy spojené s Hizballáhem před více než rokem. Libanonský tisk se zabývá otázkou, proč právě nyní tato skupina útoky obnovila. IS možná reaguje na nové kolo jednání o Sýrii, které se bude konat v sobotu ve Vídni. Hledá se tam řešení syrské krize a IS, který účastníkem rozhovorů není, s mnoha návrhy nesouhlasí.

Pravděpodobnější vysvětlení načasování útoku je ale údajně vývoj na bojišti v Sýrii. Hizballáh a Írán, jako další spojenec Damašku, údajně znásobily pomoc syrské armádě. Íránské revoluční gardy prý vyslaly do Sýrie 10 000 mužů a Hizballáh nasadil 5000 svých bojovníků. Vyloučeno není ani to, že čtvrteční útok v Bejrútu byl přímou odvetou za útok na shromáždění sunnitských náboženských představitelů v severolibanonském Arsálu, kde 5. listopadu zahynulo devět lidí. 

Atentáty odsoudila mimo jiné Francie, Spojené státy i OSN. Kondolenční telegram prezidentovi Libanonské republiky poslal český prezident Miloš Zeman. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o neospravedlnitelných útocích teroristů na jižním předměstí Bejrútu.  (…) Jsem zdrcen a rozhořčen tímto krvavým zločinem a rád bych Vás ujistil, že boj proti terorismu patří k mým hlavním prioritám v zahraniční politice,“ dodal Zeman.