V Donbasu se opět střílí. Povstalecké síly v Luhansku jsou prý v pohotovosti

Proruští separatisté z Luhanské oblasti na východě Ukrajiny uvedli své síly do plné bojové pohotovosti. Informoval o tom ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk, podle něhož jde o reakci na dezinformaci šířenou mezi vzbouřenci o zahájení ofenzivy ukrajinských ozbrojených sil. Donbasem se znovu ozývá střelba, v noci na pátek zemřel jeden ukrajinský voják, dva civilisty zabil výbuch miny.

Mezi separatisty se šíří zpráva, že ukrajinská armáda na několika místech překročila řeku Severní Doněc, která představuje dělicí linii mezi oběma stranami, a že se do pohybu daly i kolony vládních tanků. „Tyto zvěsti mají charakter oficiální informace. Všechny jednotky Luhanské lidové republiky byly uvedeny do plné bojové pohotovosti,“ napsal Tymčuk na Facebooku.

Tiskové středisko protipovstalecké operace uvedlo, že rebelové od čtvrtečního večera nerespektovali klid zbraní v 11 případech. Z granátometů, minometů a velkorážních kulometů prý pálili v okolí Doněcka na město Krasnohorivku a na obce Opytne a Pisky. Bojový střet se údajně odehrál v obci Zajceve u města Artemivsk, podle mluvčího ukrajinské armády během něho zahynul jeden voják, další tři byli zraněni.

Ministerstvo vnitra také informovalo o smrti dvou civilistů z města Mariinka, které leží asi 27 kilometrů jihozápadně od Doněcku a které je v rukou vládních jednotek. Otec a syn prý přišli o život, když poblíž bojové linie najeli na minu.

Boje na Ukrajině
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Naopak povstalci podle ruské agentury TASS obvinili ukrajinskou armádu z několikahodinového ostřelování severního a západního předměstí Doněcka. Vojáci prý vypálili kolem 50 minometných granátů ráže 82 a 120 milimetrů. O případných zraněných se zprávy nezmiňují.

Na základě dohody dosažené při jednáních v běloruském Minsku vstoupilo 1. září v Donbasu v platnost příměří. V následujících dvou měsících palba až na výjimečné incidenty postupně ustala a byl zahájen odsun těžkých zbraní z bojových linií. Tento bod ale zatím dokončen nebyl a od přelomu října a listopadu jsou znovu hlášeny případy porušování klidu zbraní.