Policie v šesti evropských zemích zasáhla proti buňce islamistů

Policisté v šesti evropských zemích podnikli zátah proti islamistické buňce, kterou z norského vězení řídil irácký Kurd mulla Krekar. Na 17 osob byly vydány zatykače, 13 z nich bylo dopadeno. Šest podezřelých bylo zadrženo v Itálii, čtyři v Británii a tři v Norsku, byli mezi nimi většinou iráčtí Kurdové. Skupina měla plánovat teroristické útoky v Evropě a zároveň připravovala i osvobození svého vůdce z vězení.

Takřka všichni podezřelí, na které byl vydán zatykač, jsou Kurdové, jedinou výjimkou je občan Kosova. Italská policie neupřesnila, zda Kosovan byl rovněž zadržen. Policie tvrdí, že nejméně jeden člověk z této skupiny zahynul v Iráku.

Skupina údajně plánovala teroristickou činnost na evropské půdě i na Blízkém východě a chystala se rovněž osvobodit svého vůdce. Mulla Krekar byl v Norsku 30. října odsouzen na 18 měsíců za to, že chválil lednový masakr v redakci francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo.

Podle italského policejního velitele Giuseppeho Governaleho se vyšetřovatelé zaměřili mimo jiné na internetové diskuze mezi jednotlivými členy islamistické buňky, která vyvíjela činnost v Británii, Finsku, Německu, Řecku, Itálii, Norsku a ve Švédsku. Podle Governaleho šlo o „nejdůležitější policejní operaci v Evropě za posledních 20 let“.

Agentura Evropské unie pro soudní spolupráci (Eurojust) uvedla, že policisté v Itálii, Německu, Švýcarsku a ve Skandinávii prohledali 26 objektů, ve kterých zabavili dokumenty a elektronické přístroje.

Analytik Brzybohatý: Evropa čelí vysokému riziku útoku (zdroj: ČT24)

Útočit se prý mělo na diplomaty a politiky

Mulla Krekar údajně řídil džihádistickou buňku přímo z vězení. Své stoupence prý úkoloval po celé Evropě, včetně Itálie. Ta nyní žádá jeho vydání. Podle Italů chtěli radikálové mimo jiné zaútočit na norské a britské diplomaty na Blízkém východě i na norské politiky. Žádné další podrobnosti ale úřady nezveřejnily.

„Šlo o neuvěřitelně obtížné a komplikované vyšetřování, které probíhalo během posledních pěti let,“ uvedl šéf italského úřadu pro boj s organizovanou kriminalitou Franco Roberti. Všichni zadržení čelí obvinění z mezinárodního terorismu.

Policisté se domnívají, že někteří z podezřelých odcestovali bojovat do Sýrie či Iráku po bok radikálů z hnutí Islámský stát. Radikálové se rovněž zabývali rekrutováním nových bojovníků, kteří byli posíláni do Iráku a Sýrie.

Mulla Krekar, který do Norska přišel na počátku 90. let z Iráku jako uprchlík, byl kdysi vůdcem irácké radikální skupiny napojené na teroristickou síť Al-Káida a v Norsku byl vězněn už dříve. Norský nejvyšší soud ho v minulosti označil za hrozbu pro národní bezpečnost, duchovního mají na svém seznamu teroristů Spojené státy i OSN. Norsko ho však nemůže vyhostit, protože v rodném Iráku mu hrozí trest smrti.