Příbuzní venezuelského prezidenta čelí v USA obvinění z pašování drog

Dva synovce manželky venezuelského prezidenta Nicoláse Madura zadrželi a převezli do Spojených států, kde čelí obvinění z obchodování s drogami. Incident může poškodit prezidentův obraz před parlamentními volbami, které se uskuteční 6. prosince.

Francisco Flores de Freitas a Efraín Antonio Campo Flores jsou synovci venezuelské první dámy Cilie Floresové. Zadrželi je údajně už v úterý na Haiti po setkání s americkým agentem v utajení, kterému se snažili prodat 800 kilogramů kokainu. Oba prý cestovali na diplomatické pasy, neměli ale diplomatickou imunitu. Operace začala již v říjnu, kdy se Madurovi příbuzní spojili s agentem amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami. Chtěli po něm, aby jim pomohl drogu dopravit právě na Haiti.

Dvaašedesátiletá Cilia Floresová, kterou prezident Maduro nazývá „první bojovnicí“, je původním povoláním právnička. V roce 1994 dosáhla propuštění někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze z vězení, kde si odpykával od roku 1992 trest za pokus o provedení puče. Od roku 2006 byla Floresová první ženou ve funkci předsedkyně venezuelského parlamentu. I v roli první dámy má na venezuelskou politiku obrovský vliv. V nadcházejících volbách se chce opět ucházet i o poslanecký mandát.

Více než polovina odhadované produkce kokainu směřuje z Kolumbie do Spojených států přes Venezuelu, tvrdí americké ministerstvo zahraničí. Americké ministerstvo financí dokonce před časem umístilo na seznam lidí zapojených do obchodu s drogami několik současných či bývalých vysoce postavených venezuelských politiků a úředníků, včetně exministra obrany, předsedy parlamentu či šéfa vojenské rozvědky. Prezident Maduro obvinění ze zapojení Venezuely do obchodu s drogami odmítá, podle něj jde jen o očerňující kampaň proti jeho Sjednocené socialistické straně (PSUV).

Venezuela se v současnosti potýká s hospodářskou krizí, kterou letos zostřil pokles cen ropy. V zemi panuje nedostatek různého zboží, lidé se musejí vyrovnávat s následky inflace a s propadem kurzu měny. 

Vydáno pod