Schmidt bude mít státní pohřeb, lidé mu na pietní místa nosí květiny i cigarety

Německo uspořádá bývalému kancléři Helmutu Schmidtovi státní pohřeb v hamburském kostele svatého Michala. Schmidtova smrt je hlavní zprávou pro všechny německé deníky, které připomínají jeho politickou kariéru a označují ho za jednu z největších německých morálních autorit. Němci bývalému kancléři vzdávají čest nejen vzpomínkou a květinami, na pietních místech se objevují i krabičky cigaret upomínající na Schmidtovu velkou vášeň – tabák.

Termín státního pohřbu zatím nebyl stanoven, podle vládních představitelů by se měl uskutečnit během příštích tří týdnů. Účast už potvrdili Merkelová a německý prezident Joachim Gauck, kteří by měli pronést smuteční řeč. Očekává se také, že dorazí řada zahraničních státníků.

Schmidtovu tvář na titulních stránkách pozorují čtenáři všech německých deníků. Noviny připomínají jeho životní zkušenosti s nacistickou diktaturou a boj ve druhé světové válce, stejně jako období, kdy se jako kancléř musel vypořádat s levicovou teroristickou organizací Frakce Rudé armády (RAF).

Německé deníky se také vracejí ke Schmidtově celoživotní vášni k tabáku. Připomínají ji snímky, na nichž je bývalý kancléř s neodmyslitelnou cigaretou, i vyprávěním o tom, jak si Schmidt bez okolků zapálil i ve Spolkovém sněmu nebo v televizních debatách. Jeho zálibu dokládají Schmidtovým bonmotem o tom, co je v životě důležité: „Člověk potřebuje vůli. A cigarety.“

Právě krabičky cigaret se kromě fotografií a květin objevili na řadě pietních míst, kde Němci svému bývalému kancléři vzdávají čest. Mnozí neváhají vystát dlouhé fronty, aby se vzkazem v kondolenční knize s bývalým kancléřem naposledy rozloučili.

Zeman: Německo ztratilo silného státníka

Kondolenci ke Schmidtovu úmrtí zaslal německému prezidentovi Joachimu Gauckovi i český prezident Miloš Zeman. „V jeho osobě Vaši vlast opustila významná postava politického a společenského života, silný státník a zastánce evropské integrace, který se do vlády dostal v nelehké době a musel čelit hospodářské krizi i teroristickým útokům Frakce Rudé armády,“ napsal český prezident v dopise, který zveřejnil Hrad.

Kondolenci zaslaly i další hlavy států. Například ruský prezident Vladimir Putin v telegramu adresovanému Gauckovi a Merkelové označil Schmidta za „vynikající osobnost poválečného Německa pro evropskou a globální politiku“. Francouzský prezident Francois Hollande považuje Schmidta za velkého Evropana, kterému kontinent vděčí za existenci eura.

Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing, jenž byl ve funkci v době Schmidtova kancléřství, vnímá úmrtí exkancléře jako osobní ztrátu. „Byl to nejlepší kancléř, jakého Německo mělo od Konrada Adenauera,“ napsal 89letý exprezident. „Vrátil své velké zemi důstojnost před světem,“ dodal.

  • Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker: „Smrtí Helmuta Schmidta ztrácíme mimořádného člověka, jehož politická odvaha mnoho změnila.“