Živější a věcnější. Debata republikánů ale neměla jasného vítěze

Čtvrtá debata republikánských uchazečů o nominaci do boje o Bílý dům poukázala na rozkol uvnitř Republikánské strany ohledně tématu imigrantů. Zatímco Jeb Bush nebo Marco Rubio prosazovali spíše smířlivý postoj, Donald Trump opět mluvil o stavbě zdi na hranici s Mexikem. I když tentokrát neměla debata jasného vítěze, podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka byla živější a věcnější.

„Imigrace a pak také postup vůči Islámskému státu a Rusku. To byla témata, kde to mezi kandidáty jiskřilo,“ zmínil zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček. Situace nelegálních imigrantů v USA se stala jedním z klíčových bodů prezidentské kampaně poté, co demokratický prezident Barack Obama oznámil sérii opatření k ochraně těchto lidí před vyhoštěním. Federální soud ale prezidentovu iniciativu v pondělí zablokoval a věc by mohla skončit až u Nejvyššího soudu.

Republikánský kandidát a podnikatel Donald Trump, který se podle komentátorů během této debaty více kontroloval a mluvil plynuleji, navrhuje stavbu zdi na hranici s Mexikem. „Bude to fungovat. Jediné, co je třeba udělat, je zeptat se Izraele,“ řekl miliardář s narážkou na bezpečnostní bariéru mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu. Guvernér státu Ohio John Kasich mu ale oponoval, že vyhoštění jedenácti milionů imigrantů a rozdělování rodin není možné.

Hlavním výstupem z této debaty zcela určitě ve středečních novinách bude, že byla živější a věcnější.
Martin Řezníček

Oporu našel Trumpův postoj u senátora za Texas Teda Cruze. „Demokraté se smějí, neboť republikáni se stali stejně jako oni stranou prosazující amnestii,“ řekl Cruz. Kdyby prý do země „přicházeli vystudovaní novináři“, což by vedlo ke snížení platů místních žurnalistů, média hlavního proudu by podle Cruze věnovala větší pozornost ekonomickým dopadům nezákonného přistěhovalectví.

Debata republikánských kandidátů na prezidenta na Fox Business Network
Zdroj: Jim Young/Reuters

Podle Bushe je ruské zapojení v Sýrii jako stolní hra

Když se diskuse stočila k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a boji v Sýrii, Trump zopakoval, že mu nevadí ruské bombardování Sýrie. „Donald se v tom mýlí,“ kontroval Bush. Spolupráce šéfa Kremlu se syrským prezidentem Bašárem Asadem v boji proti Islámskému státu je podle něj něco „jako stolní hra“. „Je to něco jako hrát Monopoly nebo tak,“ uvedl Bush.

Lídrem v Sýrii musejí být podle Bushe Spojené státy, zatímco podle Trumpa nemohou být USA „světovým policajtem“. Podle ostatních republikánských kandidátů má Trump na dění v Sýrii zjednodušený pohled. „Netuší, jak opravdový svět funguje,“ řekl k tomu Bush.

Nedá se srovnat s unylostí českých debat mezi politiky. Američtí kandidáti se připravují velmi důsledně, některé odpovědi mají připravené dopředu.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Dalšímu kandidátovi na prezidenta z rodiny Bushů se však stále nedaří získat vůdčí pozici mezi republikánskými kandidáty. „Přestože se zdá, že se debatu od debaty mírně zlepšuje, je vidět, že není typem člověka, který by si tento způsob konfrontace užíval. Nedokáže vtělit své myšlenky do dvou vět, které by si lidi pamatovali a díky nimž by pak jeho popularita mohla růst,“ zhodnotil Řezníček.

Jeb Bush, Ben Carson a Ted Cruz (v pozadí Donald Trump) na debatě republikánských kandidátů na Fox Business Network
Zdroj: Darren Hauck/Reuters

Republikáni proti zvyšování minimální mzdy

Debata vysílaná stanicí Fox Business Network nicméně začala ekonomickými tématy, například daňovými reformami, pomocí ohroženým bankám nebo možným zvýšením minimální mzdy. Na rozdíl od demokratů republikáni vystupují ostře proti jejímu nárůstu, byť redaktor Newsweeku Daniel Anýž upozorňuje, že někteří kandidáti se nevyjádřili úplně jasně.

„Je to téma, které oslovuje jen menší část republikánské strany, nejchudší a méně vzdělané voliče, kterým zároveň vadí imigrace, protože si myslí, že jim Hispánci berou jejich zaměstnaní. Není to úplně klíčová věc, spíš se tím vyhraňují vůči demokratům,“ uvedl Anýž.

Svářeči vydělávají více než filozofové. Potřebujeme více svářečů než filozofů.
Marco Rubio

Podle nich by byl takový krok překážkou růstu počtu pracovních míst. „Když zvednete minimální mzdu, lidé budou dražší než stroje,“ řekl k tomu floridský senátor Marco Rubio. „Nemůžeme to udělat, pokud chceme zůstat ve světě konkurenceschopní,“ dodal k tomu Trump.

Vydáno pod