Turecký premiér žádá nasadit v Sýrii mezinárodní pozemní jednotky

Mezinárodní společenství by mělo do bojů v Sýrii vyslat pozemní jednotky. V rozhovoru pro televizní stanici CNN to uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu. Letecké údery namířené jen proti organizaci Islámský stát (IS) totiž prý nestačí.

„Potřebujeme integrovanou strategii zahrnující nálety i pozemní jednotky. Turecko to ale samo nezvládne. Pokud bude existovat koalice a velmi dobře navržená integrovaná strategie, je Turecko připraveno se (na akci) podílet,“ uvedl Davutoglu.

Strategie, kterou by Turecko považovalo za dobrou, by se však nesměla omezit pouze na boj s IS. Jinak podle Davutoglua hrozí, že „mocenské vakuum“ vzniklé po porážce jednoho radikálního hnutí okamžitě vyplní jiná skupina.

Syrský prezident Asad by podle Davutoglua měl být svržen

Davutoglu znovu vyzval také k vytvoření nárazníkového pásma na syrské straně společné hranice s Tureckem a rovněž ke svržení syrského prezidenta Bašára Asada. „Otázkou není, jakým způsobem a jak dlouho bude moci Asad zůstat, otázkou je, kdy a jak Asad odejde,“ řekl.

Konečným řešením syrské krize by podle něj bylo, kdyby se do vlasti mohli vrátit uprchlíci. „Pokud ale Asad zůstane v Damašku, nemyslím si, že by se nějaký uprchlík vrátil,“ dodal premiér.

Sýrie se stane jedním z hlavních témat jednání summitu skupiny zemí G20, který se bude konat v neděli a v pondělí v jihoturecké Antalyi.

Rusko navrhuje prezidentské volby v Sýrii až po nové ústavě

Rusko navrhuje uspořádat předčasné prezidentské volby v Sýrii až po referendu o nové ústavě této blízkovýchodní země, kandidaturu nynějšího autoritářského prezidenta Bašára Asada přitom nevylučuje. Návrhy jsou podle agentury Reuters součástí přípravné verze řešení krize v Sýrii, který Moskva vypracovala pro mezinárodní jednání ve Vídni.

Rusko podle zmíněného dokumentu vyzývá syrskou vládu a opozici k zahájení ústavního reformního procesu, který by mohl trvat až 18 měsíců. Reformnímu orgánu by podle představ Ruska neměl předsedat Asad. Po vypracování nové ústavy má být nový základní zákon země předložen obyvatelům k posouzení. Teprve poté Moskva doporučuje uspořádat předčasné prezidentské volby. Ty poslední se v Sýrii konaly loni a Asad si v nich zajistil další sedmiletý mandát, který mu skončí v roce 2021.