Australská policie zakročila proti bouřícím se uprchlíkům na Vánočním ostrově

Nepokoje v imigračním centru na australském Vánočním ostrově skončily. Na místo dorazila federální policie, které se podařilo nastolit pořádek. Střety vyvolala smrt jednoho z žadatelů o azyl, uprchlíci se vyzbrojili baseballovými pálkami a založili na řadě míst v komplexu požáry, které poničily lékařská, vzdělávací a sportovní zařízení.

Centrum je nyní „pod plnou kontrolou", uvedly australské imigrační úřady s tím, že se toho podařilo dosáhnout díky vyjednávání s migranty. Pět uprchlíků utrpělo zranění, která ale nejsou vážná. Server BBC poznamenal, že není jasné, zda byli migranti zraněni během třídenních nepokojů, či až poté, co na místě zasáhla policie.

Policejní posily dorazily do detenčního centra brzy ráno místního času. Nejtvrdší jádro uprchlíků se prý stále odmítalo vzdát. „Proti skupině migrantů, která postavila barikády a hrozila použitím zbraní, byla použita určitá síla," sdělily úřady ve svém prohlášení.

Migrační centrum na Vánočním ostrově
Zdroj: ČT24

Server BBC informoval, že australská policie použila proti bouřícím se migrantům slzný plyn. Poznamenal však, že je velice složité ověřit informace o dění na ostrově, protože média se tam většinou nemohou dostat.

  • Austrálie uplatňuje velmi přísnou přistěhovaleckou politiku, znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea či na australském ostrově Manus a na Vánočním ostrově. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v zadržovacích táborech.

Vánoční ostrov se nachází zhruba 2650 kilometrů severozápadně od australského Perthu a 380 kilometrů jižně od indonéského ostrova Jáva. V táboře je v současnosti 203 osob.

Vydáno pod