Teroristický útok nevylučujeme, přiznal poprvé ruský premiér

Příčinou havárie ruského dopravního letadla nad Sinají by mohl být teroristický útok. Jako první vysoký představitel Moskvy to veřejně připustil ruský premiér Dmitrij Medveděv. Totéž připustil poprvé také Izrael, který dosud případ nijak nekomentoval. Pád ruského airbusu před více než týdnem nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Příčina katastrofy není oficiálně známa, nejčastěji se ale spekuluje o výbuchu nálože na palubě. Na místě katastrofy v Egyptě dál pracují ruští experti. Británie mezitím předala Moskvě další data o nehodě.

„Pravděpodobnost teroristického útoku je samozřejmě mezi příčinami, které to mohly způsobit,“ řekl Medveděv v rozhovoru s listem Rossijskaja gazeta, který je oficiálním orgánem ruské vlády.

Premiér dodal, že právě kvůli možnému teroristickému útoku se Rusko odhodlalo zastavit lety do Egypta. Medveděv také upozornil, že není možné v brzké době očekávat obnovení turistických letů. „Zajištění bezpečné dovolené v Egyptě nějaký čas potrvá,“ řekl. „Nepodléhejme představě, že se tak stane v krátké době,“ dodal.

S vysokou pravděpodobností označil teroristický útok jakožto možnou příčinu havárie Izrael. „Je tady vysoká pravděpodobnost, že to byl teroristický útok,“ uvedl tamní ministr obrany Moše Jaalon. Izrael, který dění na Sinajském poloostrově dlouhodobě sleduje, přitom možné příčiny letecké katastrofy dosud odmítal komentovat.

Události: Vyšetřování pádu ruského letadla (zdroj: ČT24)

Na místě katastrofy v Egyptě dál pracují ruští experti, kteří tam podle Káhiry mohou pracovat tak dlouho, jak jen bude třeba. Moskva také dostala z Británie další data. „Můžeme potvrdit, že jsme z britské strany obdrželi určitá data,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Povahu dat ale Peskov neupřesnil a odmítl také sdělit, zda záznamy získané z Británie přispěly k rozhodnutí Moskvy pozastavit lety do Egypta. Na otázku, zda byl ve vyšetřování učiněn nějaký pokrok, odpověděl, že je o tom předčasné hovořit.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond Peskovovo prohlášení o předání dat potvrdil. Podle TASS řekl, že ačkoli Londýn nemůže se svými partnery sdílet všechny získané informace o neštěstí, tak Moskvě předal všechno, co bylo možné. O podrobnostech odmítl diskutovat.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina odmítl komentovat také to, že egyptští vyšetřovatelé za nejvíce pravděpodobnou příčinu katastrofy letadla očividně považují teroristický útok. „V této chvíli nemohu nic říci," řekl Peskov.

Pomoc FBI Rusko i Egypt odmítly

Na vyšetřování nehody se podílí několik desítek expertů nejen z Egypta a Ruska, ale také z Německa, Francie a z Irska. Pomoc nabídl i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), uvedl mluvčí tohoto úřadu Joshua Campbell.

Podle amerických vládních zdrojů agentury Reuters ale nabídku odmítla nejen Moskva, ale i Káhira. V médiích se dříve objevily informace, že o spolupráci požádala Moskva.

Prozatím žádné oficiální prohlášení o příčinách a doposud nepotvrzené informace médií zavdávají ke spekulacím. Nejčastěji se hovoří o již zmíněném teroristickém útoku. Egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí opětovně odmítl hovořit o jakýchkoli hypotézách, dokud nebude vyšetřování uzavřeno.