Scelování uprchlických rodin teď nezvládneme, varuje německá vláda

Scelení rodin všech syrských uprchlíků není v současnosti v silách Německa. Uvedl to mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert. Německé úřady jsou prý plně vytížené jen samotnou registrací a hledáním ubytování pro statisíce příchozích běženců. „Když se podíváte na realitu napříč zemí, musí být každému jasné: scelování rodin, jak ho nyní chápeme, nelze v současnosti realizovat,“ uvedl konkrétně Seibert.

Už v pátek ministr vnitra Thomas de Maiziere překvapil návrhem, podle něhož by Německo poskytovalo syrským uprchlíkům méně hodnotný ochranný status, který by právě scelování rodin neumožňoval.

Podle Seiberta už ve čtvrtek rozhodla spolková vláda o tom, že „docela malé skupině“ běženců, která požívá jen časově omezenou ochranu, dva roky neumožní scelení rodiny.

Větších skupin, na které se vztahuje „primární ochrana“ na základě ženevské úmluvy o právním postavení uprchlíků, se ale změny v oblasti scelování rodin nedotknou, dodal Seibert.

Mluvčí německé spolkové vlády Steffen Seibert
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Návrh de Maizierea rozděluje i koalici

Páteční návrh ministra de Maizierea, aby pouze časově omezenou ochranu dostalo mnohem více syrských uprchlíků, a zabránilo se jim tím ve scelení svých rodin, vyvolal vlnu kritiky, především z řad koaličních sociálních demokratů.

Naopak část Křesťanskodemokratické strany (CDU) kancléřky Angely Merkelové se vyslovila pro snížení statusu ochrany syrských běženců.

Ministra vnitra podpořil například i bavorský zemský premiér Horst Seehofer, který dlouhodobě kritizuje azylovou politiku prosazovanou kancléřkou Merkelovou.

Přestože ministr vnitra de Maiziere nekonzultoval svůj páteční návrh s vládními kolegy, požívá i nadále plné kancléřčiny důvěry, uvedl dnes Seibert.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odhad 800 tisíc migrantů se zřejmě nepotvrdí

Podle oficiálních údajů by mělo do Německa do konce letošního roku přijít až 800 000 migrantů. Některé jiné odhady ale tvrdí, že jen do konce října do země dorazilo už 760 000 běženců a skutečná bilance na konci roku by tedy mohla být mnohem vyšší. O uplynulém víkendu do Německa z Rakouska dorazilo 13 000 migrantů.

Jen do Bavorska přišlo od počátku září už více než 400 000 migrantů. Vyplývá to z dat spolkové a zemské policie. V září zaregistrovaly úřady v této migrační vlnou nejpostiženější spolková zemi celkem 141 418 příchozích, v říjnu pak 202 466. Během prvního listopadového týdnu překročilo rakousko-německou hranici už zhruba 58 000 běženců.

Podle agentury DPA je tak již téměř jisté, že původní oficiální odhad, který počítal s příchodem 800 000 migrantů v tomto roce, se nepotvrdí. Už dříve se objevily neoficiální odhady, které hovořily o tom, že do konce roku Německo pravděpodobně přijme na své území až 1,5 milionu běženců.