Egyptská policie zabila vůdce místní odnože Islámského státu

Egyptští policisté v Káhiře dopadli a zabili jednoho z vůdců místní odnože Islámského státu. Právě egyptští islamisté se přihlásil k útoku na ruské letadlo, v jehož troskách zahynulo posledního října 224 lidí. Letadlo spadlo po odletu z letoviska Šarm aš-Šajch nad Sinajským poloostrovem.

Podle ministerstva vnitra se policistům podařilo dopadnout Ašrava Alího Hasanajna Gharáblího. Jde údajně o „jednoho z nejnebezpečnějších teroristů“ místní buňky IS. Zabit byl prý při honičce s policisty, kteří se ho snažili zatknout.

Gharáblí byl prý jedním z nejhledanějších členů egyptské odnože IS. Podle ministerstva působil v buňce, která letos v srpnu zabila chorvatského rukojmího Tomislava Salopeka. Tato skupina se v minulosti nazývala Ansar Bajt al-Makdis, ale od loňska si říká Sinajská provincie Islámského státu. Přihlásila se tak i názvem k boji IS, který vyhlásil chalífát loni na části území Iráku a Sýrie.

Gharáblí se podílel na útocích na egyptské policisty a vojáky na Sinaji, je spojován s únosem a smrtí Salopeka, s útokem na italské velvyslanectví v Káhiře a také s vraždou amerického zaměstnance jedné ropné společnosti.

Události: Vyšetřování pádu ruského letadla (zdroj: ČT24)
Trosky ruského airbusu
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě se 31. října zřítilo nad severem Sinajského poloostrova. Nikdo z pasažérů ani posádky nepřežil. Příčina neštěstí stále není oficiálně známá. Stále více zemí se ale přiklání k verzi, že na palubě stroje byla výbušnina, která mohla být právě v nákladovém prostoru.

IS bojuje hlavně v Sýrii a Iráku, ale své buňky má v dalších zemích včetně Egypta. Hned po pádu letadla se přihlásil k útoku na ně, avšak ničím to nedoložil. Ve svém prohlášení pouze uvedl, že jde o odvetu za zapojení Ruska do bojů v Sýrii. Egypt zatím příčinu havárie oficiálně neoznámil, ale stále větší množství zemí se kloní k tomu, že na palubě byla bomba.

Islamisté se přihlásili k sestřelení ruského letadla
Zdroj: ČT24

Egypt to odmítá jako předčasnou spekulaci a bojuje o zachování své důvěryhodnosti, aby nepřišel o tisíce zahraničních turistů. Británie a Rusko od minulého týdne evakuují své občany z Egypta za mimořádných bezpečnostních opatření.