Kontroly hranic přišly na přetřes při bavorských demonstracích - i s českou účastí

V bavorském Schirndingu nedaleko Chebu demonstrovalo asi 300 příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) za obnovení hraničních kontrol kvůli migrační krizi. Zúčastnily se jí i desítky lidí z Česka včetně poslance Marka Černocha (Úsvit). Proti Pegidě naopak nedaleko protestovalo asi tisíc lidí. Podpořit je přijel i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na demonstraci za uzavření hranic Černoch dorazil na pozvání Pegidy a na akci podle něj nedošlo k žádným rasistickým výrokům. Její účastníci původně avizovali symbolické zablokování hranice, k tomu ale nakonec nedošlo.

„Bojujeme proti té obrovské invazi, která jde v současné době do Evropy. Chceme, aby došlo k nějaké ochraně hranic, nebo i uzavření hranic, pokud to bude nutné. V současné době se situace velmi rychle může vymknout z ruky a to, že se nás to dnes netýká, neznamená, že se nás to nebude týkat zítra nebo za týden,“ uvedl český poslanec za Úsvit Marek Černoch.

Demonstrace za obnovení hraničních kontrol
Zdroj: ČTK

Shromáždění Pro otevřené hranice v reakci na demonstraci Pegidy uspořádala německá sociální demokracie (SPD). Podle pořadatele Jörga Nürnbergera je demonstrace odpůrců migrace na hraničním přechodu v Schirndingu nesmyslná a přechod je naopak symbolem svobody a demokracie.

Na akci SPD vystoupil i bývalý český ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Češi a Němci tu spolu bojují za demokracii a pomalu vzniká to, co různí politici u nás popírali. Pomalu vzniká evropský lid, kde není tak zajímavé, kdo je Čech a kdo Němec, ale jaká máme stanoviska," uvedl Schwarzenberg ve svém projevu.

Stovky lidí se naopak stavěly za ponechání otevřených hranic
Zdroj: ČTK

Průvody obou akcí měly záměrně naplánovanou rozdílnou trasu, aby byla zajištěna bezpečnost. Případnému střetu bránili policisté, kteří kvůli demonstracím uzavřeli na příjezdu do Schirndingu i některé silnice.