V Berlíně znovu protestovali příznivci i odpůrci migrace

V Berlíně se konala demonstrace uspořádaná protiimigrantskou stranou Alternativa pro Německo (AfD), kterou provázely drobné potyčky zejména s odpůrci extremistů. Na předem ohlášený protestní pochod pod heslem „Azyl má své limity, červená karta pro Merkelovou“ vyrazilo asi 3500 lidí. Do cesty se jim postavilo zhruba 600 osob, které se pustily do demonstrace v sedě.

Na 1100 příslušníků pořádkových sil je nakonec přinutilo uvolnit prostor. Zadrženo přitom bylo deset odpůrců AfD a zraněn byl jeden policista. V Berlíně bylo nahlášeno několik dalších demonstrací odsuzujících xenofobní reakce v Německu.

Generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer  označil za dobrý nápad páteční návrh křesťanskodemokratického ministra vnitra Thomase de Maiziérea, aby byl mnoha uprchlíkům ze Sýrie napříště v Německu poskytován méně hodnotný ochranný status, než je plnohodnotný azyl. Agentura AP upozornila, že de Maiziére očividně tento názor nekonzultoval se zbytkem vlády a v pátek o několik hodin později řekl, že „věci zůstanou zatím tak, jak jsou“.

Merkelová v pravidelném videoposelství znovu vyzvala k spravedlivějšímu přerozdělování uprchlíků v Evropě. Zatímco do Německa od ledna do října dorazilo již 758 000 žadatelů o azyl, zbytek Unie, který není zasažen přívalem uprchlíků, nabídnul ubytování jen stovkám lidí.

  • Evropská komise odhaduje, že do Evropy dorazí do konce příštího roku další tři miliony migrantů. Unie se před časem i přes odpor Česka a některých dalších zemí dohodla, že během dvou let si rozdělí 160 000 žadatelů o azyl, kteří pobývají v Řecku a v Itálii. Denně by tak z těchto dvou zemí muselo být přesunuto celkem 220 lidí. Naprostá většina migrantů míří v současné době právě do Německa – jen v říjnu jich bylo 181 tisíc. Vláda očekává, že za celý rok vstoupí do země milion běženců, neoficiální údaje ale uvádějí až 1,5 milionu.