Papež: Církev nemůže sloužit lidem, je-li zaujatá penězi

Katolická církev nemůže sloužit lidem, pokud je zaujatá obchodem a penězi, řekl papež František během mše ve své vatikánské rezidenci. V rozhovoru s nizozemským listem Straatnieuws zároveň přiznal, že ani církev není imunní vůči korupci. Nejvyšší představitel katolické církve tak patrně reagoval na skandál kolem údajné zpronevěry fondů pro chudé a nemocné, jehož se podle dvou italských novinářů dopustilo několik kardinálů.

„Když je církev vlažná, uzavřená do sebe a často se chová jako obchodník, není to služba, sama si bere od jiných,“ prohlásil František, citovaný agenturou ANSA. Je podle něj smutné, když jsou duchovní, včetně těch vysoce postavených, upnutí na peníze a na materiální statky.

V interview s deníkem Straatnieuws pak řekl, že ve veřejném životě, ať už politickém nebo církevním, existuje vždy pokušení korupce.

Vatitán čelí nové aféře ohledně zpronevěry peněz pro chudé

Vatikán zasáhl nový skandál kolem údajné zpronevěry fondů pro chudé a nemocné. Dopustilo se jí prý několik kardinálů, aby si zajistili luxus ve svém osobním životě. Vyplývá to z uniklých důvěrných interních dokumentů, na které upozorňují dva italští novináři ve svých knihách, které se ve čtvrtek objevily na pultech knihkupectví.

Autoři Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi ve svých knihách Avarizia (Chamtivost) a Via crucis (Křížová cesta) poukazují na to, jak peníze určené na pomoc potřebným nekončí vždy tam, kde mají. Podle Fittipaldiho zůstalo takto „za nehty“ papežské kurie pro potřeby jejích členů kolem 400 milionů eur.

Nelze to dělat tak, že věřící člověk mluví o chudobě a vede přitom život jako faraon.
František
Papež

Konkrétním a asi nejkřiklavějším případem takové korupce může být to, že zatímco papež František se spokojuje s 50 metry čtverečními soukromých pokojů, bývalý vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone tráví zbytek života v luxusním apartmánu o 700 metrech čtverečních. Na jeho zvelebení mimo jiné padlo 200 000 eur údajně odčerpaných z nadace katolické nemocnice Bambino Gesu.

František by si rád jen tak zašel na pizzu, kdyby to bylo možné

V rozhovoru s deníkem Straatnieuws František znovu vysvětloval, proč se rozhodl nebydlet v oficiální papežské rezidenci, která se skládá z deseti pokojů. „Znamenalo by to, že bych se izoloval. Nemyslím, že bych tam mohl žít. Nebylo by to dobré pro mé duševní zdraví,“ uvedl. Papež se rozhodl žít ve dvoupokojovém bytě v Domu svaté Marty, kde přijímá návštěvy a kde se stravuje spolu s ostatními v místní jídelně.

František poznamenal, že by si někdy rád vyrazil ven na pizzu, kdyby to bylo možné. Za celebritu se nepovažuje. „Nemyslím na to, že jsem slavný. Říkám si: Teď máš důležitou funkci, ale za deset let už tě nikdo nepozná,“ dodal.