Kiska: Středoevropské země nesmí spojovat sobecká kritika vůči EU

Státy visegrádské čtyřky (V4) by se podle slovenského prezidenta Andreje Kisky neměly dostat do pozice, že kvůli sobeckým zájmům budou vystupovat vůči EU. Kiska v projevu na mezinárodní konferenci Tatra Summit v Bratislavě rovněž označil současnou migrační vlnu v EU za jednu z nejvážnějších krizí.

„Bylo by proti našemu společnému zájmu, kdybychom proměnili střední Evropu v seskupení, které dělá v EU potíže a které spojuje nepodstatná, sobecká a krátkozraká politická agenda zaměřená na kritiku Bruselu,“ řekl Kiska. Tatra Summit se koná počtvrté v historii jako setkání špiček politické, podnikatelské a akademické sféry s cílem debatovat nad aktuálními evropskými tématy.

Podle hlavy slovenského státu musí být princip sjednocené a svobodné Evropy nepostradatelným i pro státy ve středoevropském regionu. „Nezapomínejme na naši pohnutou minulost. Díky znovusjednocení Evropy byl potenciálně nestabilní region připojen k Západu. Jsem přesvědčen, že zakladatelé visegrádské spolupráce to rovněž měli na mysli, když pevně věřili, že nikdy nedovolíme návrat temné minulosti rozdělování,“ uvedl Kiska.

Krize se stala rutinou

Slovenský prezident prohlásil, že Evropa se v současnosti potýká s mnoha vážnými problémy a že krize se stala rutinou. V této souvislosti zmínil finanční problémy Řecka, intervenci Ruska na Ukrajině a stávající migrační vlnu, kterou označil za jednu z nejvážnějších krizí současné doby.

Věřím v Evropu - v Evropu solidarity, zodpovědnosti a lidskosti. Věřím v její schopnost zvládnout tuto i další krize.
Andrej Kiska

Země V4 s výjimkou Polska se v otázce uprchlické krize postavily proti přerozdělování migrantů v EU na základě kvót, které prosadila většina členských států evropské osmadvacítky. Slovensko ohlásilo, že zmiňovanému rozhodnutí se nepodřídí a že ho napadne u unijního soudu.

Za vážný problém pro Evropu Kiska označil skutečnost, že nedokáže zajistit ochranu hranic EU a schengenského prostoru volného pohybu osob. Řekl rovněž, že Evropa není schopna efektivněji odlišit migranty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, od těch, kteří pouze využívají situace a přicházejí do regionu z jiných důvodů.