Ukrajinské reformy protlačují ex-gruzínští politici. Policii povede Dekanoidzeová

Novou šéfkou ukrajinské policie se stala bývalá gruzínská ministryně školství Chatija Dekanoidzeová. Její nástup do funkce schválila ukrajinská vláda - na základě návrhu od ministra vnitra Arsena Avakova. „Její jmenování přichází v pravý čas a jsem si jistý, že přinese své ovoce,“ vyjádřil se Avakov na adresu nové policejní šéfky, která má ukrajinské občanství.

Nejde rozhodně o první jmenování gruzínského politika do důležité funkce na Ukrajině. Prezident Petro Porošenko již dříve dosadil bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho gubernátorem v Oděské oblasti. Ministr vnitra Arsen Avakov označil Dekanoidzeovou, která dosud působila jako jeho poradkyně, za jednu z „nejlepších členek našeho týmu“, a slíbil „nekompromisní reformy“ v policii.

Dekanoidzeová v letech 2007 až 2012 vedla jako rektorka policejní akademii v Tbilisi a poté se na čtyři měsíce stala ministryní školství. Členkou týmu prozápadního gruzínského prezidenta Saakašviliho se stala již ve svých 24 letech, pracovala v Radě národní bezpečnosti.

Je to pro mne obrovská čest. Ukrajinu mám velice ráda, je to má druhá vlast. Udělám absolutně vše, co je v mých silách.
Chatija Dekanoidzeová
nová šéfka ukrajinské policie

Nová ukrajinská policie má v rámci reforem spuštěných po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče nahradit postsovětskou milici, proslulou korupcí a přehmaty. Nové policejní jednotky zatím působí jen ve čtyřech městech - Kyjevě, Charkově, Oděse a Lvovu.

Podle Dekanoidzeové jde o to, aby byla Ukrajina schopná co nejdříve osvobodit státní aparát od byrokracie a klientelismu. „Pokud se povedou reformy, stane se Ukrajina silným státem. A Putin to v tu chvíli bude mít velmi těžké,“ dodala nová šéfka policie s odkazem na známé motto Michaila Saakašviliho, že „reformy je třeba provést včera, nikoliv zítra“.

Porošenko a jeho tým zahraničních poradců

Angažmá Dekanoidzeové v čele ukrajinské policie očekávaně podpořil prezident Petro Porošenko, známý svými přátelskými vazbami na Saakašviliho a tím, že do vlastního týmu poradců zve politiky a ekonomy ze střední a východní Evropy, kteří ve svých domovinách prováděli implementaci liberálních ekonomických reforem. Z tohoto titulu mu radí například někdejší litevský premiér Valdis Dombrovskis, bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš či architekt polské „šokové terapie“ 90. let Leszek Balcerowicz.

Do týmu Porošenkových poradců patřil až do své smrti v listopadu 2014 také gruzínský ex-ministr hospodářství a duchovní otec tamějších reforem Kacha Bendukidze.

Vydáno pod