Ani odchod premiéra vášně nezchladil. Tisíce Rumunů znovu žádaly konec korupce

Rumunsko má za sebou další noc masivních demonstrací. Protesty kvůli požáru nočního klubu a smrti 32 lidí neutišila ani středeční demise premiéra Victora Ponty. Na 30 tisíc demonstrantů v ulicích žádalo nové volby a další politické reformy. Za tragédii z minulého týdne podle nich může korupce, kvůli které úřady nezajistily dostatečná bezpečnostní opatření na pyrotechnické show.

Ve středu večer pochodovalo centrem metropole opět 15 až 25 tisíc Rumunů. Tisíce dalších vyšly do ulic jiných měst po celém Rumunsku, včetně Sibiu, Kluže a Temešváru. Účastníci těchto protestů se dožadují toho, aby demise vlády byla začátkem reformy s cílem vymýtit rozsáhlou korupci mezi politiky a ve veřejné správě.

Prezident pověřil úkolem řídit vládu ministra školství Sorina Cimpeanua. Výběr šéfa nového kabinetu chce konzultovat i s občanskou společností.

Požár způsobila pyrotechnická show, která provázela v pátek večer koncert metalové skupiny Goodbye to Gravity. Od jiskry se vznítila hořlavá zvuková izolace na sloupu, z něhož se plameny bleskově rozšířily po celém stropě a po stěnách obložených stejnou izolací.

Demonstrace v Bukurešti
Zdroj: ČTK/AP

V klubu bylo několik stovek lidí, kteří se v panice zoufale snažili dostat ven jediným východem. Mnoho osob utrpělo otravu zplodinami a vážné popáleniny, ale řada zraněných má i zlomeniny způsobené v tlačenici.

Při požáru přišlo o život 26 návštěvníků koncertu, další zemřel při převozu do nemocnice. Od té doby podlehlo vážným zraněním dalších pět lidí. Počet obětí na životech zřejmě ještě poroste, protože v kritickém stavu je podle úřadů více než 30 osob.

Demonstrace v Bukurešti
Zdroj: ČTK/AP