Rusko posílá do Sýrie i protiletadlové systémy na vlastní obranu

Rusko vyslalo do Sýrie kromě bojových letadel a vrtulníků také protiletadlové rakety na ochranu svých sil. Jde prý o preventivní opatření - například kvůli možnému únosu letadla islamisty a následnému útoku. Rusko se v Sýrii vojensky angažuje od konce září, kdy zahájilo letecké útoky proti tamním radikálům.

„Počítáme se všemi možnými hrozbami. Vyslali jsme tam nejen stíhačky, bitevní a bombardovací letadla a vrtulníky, ale i protiletadlové raketové systémy. Protože mohou nastat různé okolnosti vyšší síly. Například únos bojového letadla ze státu sousedícího se Sýrií, aby na nás udeřil,“ řekl generál ruského letectva Viktor Bondarev listu Komsomolskaja pravda.

Bondarev také prohlásil, že v bojích v Sýrii „jsme neztratili ani jednoho bojovníka“. Podle ministerstva obrany jeden z ruských vojáků nasazených v Sýrii spáchal sebevraždu.

Generál řekl, že ruská letadla se do Sýrie přemístila, vrtulníky ale kvůli nepostačujícímu doletu musely být přepraveny. Americká rozvědka prý tento přesun nezaznamenala.

Moskva tvrdí, že terčem úderů jsou oddíly organizace Islámský stát (IS), západní spojenci podezírají ruskou armádu z útoků na umírněnou syrskou opozici, která bojuje proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Se zapojením Ruska do vzdušných operací navíc vznikly obavy z možných kolizí s letectvem koalice, kterou vedou Spojené státy.

V Sýrii nyní podle médií působí asi čtyři ruských vojáků, zhruba dvojnásobek původního počtu, kteří nyní operují ze čtyř základen.

Paříž vyšle do boje proti radikálům v Sýrii letadlovou loď

Francie mezitím oznámila, že vyšle do Perského zálivu svoji jedinou letadlovou loď Charles de Gaulle. „Díky nasazení letadlové lodi budeme moci efektivně spolupracovat s našimi spojenci,“ řekl šéf Elysejského paláce Francois Hollande.

Paříž podniká od loňského léta nálety na IS v Iráku po boku mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Akce řídí z leteckých základen ve Spojených arabských emirátech a Jordánsku. Na cíle v Sýrii francouzské letectvo poprvé zaútočilo letos koncem září.

O Sýrii jednali minulý týden ve Vídni zástupci 17 států včetně spojenců Damašku, tedy Ruska a Íránu. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov tam přinesl seznam opozičních skupin, které by měly být podle Ruska do jednání zapojeny. Podobný seznam připravila také Saúdská Arábie. Během středy Lavrov řekl, že je nezbytné si vyjasnit, které ze skupin mají být přizvány k rozhovorům. Kromě toho je třeba identifikovat extremistické formace, na něž by se nevztahovalo případné ujednání o příměří.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24