Norsko buduje uprchlické centrum. Migranti sem míří třeba i na kole

Norsko se kvůli množství migrantů, kteří do země přicházejí přes hranici s Ruskem, rozhodlo zprovoznit na severu země přijímací centrum. Vzniknout by mělo v bývalých kasárnách v městečku Kirkenes. Do Norska letos z Ruska dorazilo na 1500 migrantů, většinou Syřanů. Řada z nich přitom putovala za evropským snem absurdním způsobem – šlapáním do pedálů daleko za polárním kruhem.

Kdo může, jede na své pouti za lepším životem třeba i na kole. Co na tom, že někteří osedlají bicykl poprvé v životě. Za trochu námahy a zdolaných kilometrů kluzkého povrchu to prý stojí – i kvůli faktu, že při cestě do Norska uprchlíci nemají příliš na vybranou.

Hraniční přechod Storskog totiž není podle rusko-norské dohody otevřen pro chodce a veřejná doprava tudy nevede. Norsko navíc převádění lidí bez platných dokumentů trestá. Za dopravní prostředek na vlastní pohon jsou v severoruském městečku Nikel ochotni zaplatit 400 dolarů. Při šlapání do pedálů je čeká 17 kilometrů arktické trasy k hranicím. Někteří jedou sami, zatímco bohatší jedinci se svezou taxíkem a kolo vybalí až těsně před hranicí.

Na kole za evropským snem (zdroj: ČT24)

Podle norských úřadů nyní čtvrtina z celkového počtu běženců přichází právě přes norsko-ruský přechod Storskog. Celkově dorazilo do severské země přes Rusko už na 1500 lidí, většinou syrských mužů. S blížící se zimou by se počet cyklistů-migrantů měl podle úřadů výrazně snížit.