Kyjev kritizuje provokace rebelů, hrozí zastavením odsunu zbraní

Ukrajina zastaví odsun těžkých zbraní z linie donbaské fronty, pokud povstalci neskončí s provokacemi. V Kyjevě to prohlásil šéf Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov. Stahování zbraní ráže menší než 100 milimetrů a minometů do ráže 120 milimetrů má skončit ve čtvrtek. Na možnost pozastavení odsunu už v úterý upozornili i separatisté.

Zatímco z luhanského sektoru fronty byly už podle evropských pozorovatelů těžké zbraně vyvezeny a uskladněny v týlových jednotkách, v Doněcké oblasti kvůli pokračujícím přestřelkám odsun vázne. Ukrajinské velení oznámilo, že v noci na středu bylo při útoku proruských radikálů zraněno pět vojáků.

Vyhrožují také separatisté

Povstalecký šéf Alexandr Zacharčenko naproti tomu pohrozil, že jeho oddíly obnoví bojové akce, pokud bude Kyjev dál porušovat příměří. Tlak ukrajinské armády prý povstalci pociťují zejména v oblastech severně a severozápadně od Doněcku, kde neustávají přestřelky.

Vojenský konflikt na východě Ukrajiny začal loni v dubnu a vyžádal si přes 8000 mrtvých. Díky mezinárodnímu diplomatickému úsilí a trojímu příměří, které bylo od zahájení bojů vyhlášeno, se ozbrojené střety podařilo omezit. Stěžejním úkolem je nyní podle obou znepřátelených stran politické urovnání konfliktu.