Francie na měsíc obnoví hraniční kontroly

Francouzská vláda se kvůli světové klimatické konferenci v Paříži rozhodla obnovit od 13. listopadu na měsíc kontroly na francouzských hranicích. Do země dorazí na 200 delegací z celého světa.

Připravovaná pařížská konference zvaná COP 21 se má konat od 30. listopadu do 11. prosince. Kontroly na francouzských hranicích s Německem, Belgií, Itálií a dalšími sousedními státy začnou již 13. listopadu a potrvají do 13. prosince.

„V této době je tedy nutno počítat s tím, že na francouzských hranicích a mezinárodních letištích se bude provádět pasové odbavení,“ upozornily své obyvatele úřady zemí EU.

Francouzská policie
Zdroj: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Země Schengenu mohou zavést kontroly až na 30 dnů v případě, že je podle nich vážně ohrožen veřejný pořádek či vnitřní bezpečnost.

Naposledy využila Francie této možnosti v době zasedání nejvyspělejších zemí světa G20 v Cannes v roce 2012. Dočasně obnovilo hraniční kontroly například i Polsko u příležitosti 19. mezinárodní konference ke klimatu ve Varšavě v roce 2013.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vzejde z pařížské konference konečně závazná dohoda?

Dohoda, která vzejde z konference v Paříži, by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Kodaňský klimatický summit v roce 2009 nesplnil očekávání. Až nyní se snad dosáhne nové a ambicióznější celosvětové závazné dohody o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). K největším znečišťovatelům ovzduší skleníkovými plyny patří USA a Čína.

Organizátoři počítají s tím, že konference přiláká i mnoho ekologických a dalších aktivistů, kteří budou nejspíš pořádat demonstrace.

Už samotný pohyb tolika politických představitelů a dalších osobností je přitom velkou výzvou pro francouzské bezpečnostní orgány, které od lednových vražedných útoků islamistů v Paříži zvýšily ostrahu v zemi v očekávání dalších možných atentátů.

Vydáno pod