Korea žádá po Japonsku lepší omluvu za utrpení svých žen za války

Japonsko a Jižní Korea se pokusí co nejrychleji vyřešit spor týkající se sexuálního zotročování korejských žen japonskými vojáky za druhé světové války. Příslib zazněl, když Tokio a Soul po třech a půl letech oficiálně obnovily dvoustranné rozhovory na nejvyšší úrovni. Korea požaduje přesvědčivější omluvu i řádné odškodnění.

Historikové odhadují, že japonským vojákům sloužilo za války pro rozptýlení asi 200 tisíc žen, hlavně na Korejském poloostrově a v Číně. Japonsko se v minulosti omluvilo za „bolest a utrpení“ těchto žen, Jižní Korea však žádá přesvědčivější omluvu a také řádné odškodnění obětí.

V jihokorejské metropoli se nyní setkali japonský premiér Šinzó Abe a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, kteří o problému hovořili. Vztahy se přitom výrazně zhoršily právě poté, co do čela japonské vlády nastoupil koncem roku 2012 premiér Abe. Je totiž známý svými nacionalistickými postoji a podle Jižní Koreje snaží banalizovat japonské válečné zločiny na Korejském poloostrově v letech 1910–1945.

Japonský premiér nechce problém přenechávat dalším generacím

„Prezidentka Pak Kun-hje prohlásila, že otázka ,utěšitelek‘ je největší překážkou ve snaze zlepšit bilaterální vztahy. Zdůraznila, že tato otázka musí být rychle vyřešena způsobem, který korejský lid dokáže přijmout,“ uvedl prezidentčin poradce pro mezinárodní záležitosti a národní bezpečnost.

Japonský premiér k tomu řekl, že „toto téma by nemělo přetrvávat jako problém pro příští generace a bránit budování společných vztahů“. „Domluvili jsme se, že urychlíme jednání, abychom co nejdříve nalezli řešení,“ dodal.

Vydáno pod