V říjnu dorazilo do Evropy stejné množství migrantů jako za celý loňský rok

V říjnu dorazilo přes Středozemní moře do Evropy rekordních více než 218 tisíc migrantů. Uvedl to úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Říjnový počet uprchlíků je tak zhruba stejný jako množství migrantů za celý loňský rok. Nejvíce lidí – kolem 190 tisíc – připlulo do Řecka. Tamní pobřežní stráž oznámila další nehodu jednoho z člunů s uprchlíky, při které zahynuli nejméně čtyři lidé.

„Jde dosud o vůbec nejvyšší počet za jeden měsíc a zhruba stejný počet jako za celý rok 2014,“ řekl mluvčí UNHCR Adrian Edwards. Největší část uprchlíků, 53 procent, podle něj tvoří Syřané, pětinu pak Afghánci.

Migrantů nyní na nejoblíbenější trase z Turecka přes Egejské moře do Řecka přibývá navzdory méně příznivému počasí. Například v červenci na řecké ostrovy dorazilo čtyřikrát méně lidí.

Z pašování lidí se stal výnosný byznys, který neuvěřitelně rozkvetl, a zřejmě část zemí nemůže nebo nechce tento byznys zastavit. Velmi výrazně poklesly ceny za přepravu do Evropy, tudíž si to může dovolit více lidí.
Marek Hudema
redaktor Hospodářských novin

Důvodem, proč nyní do Evropy míří více lidí, je podle UNHCR blížící se zima, tedy případně ještě komplikovanější počasí, ale také horšící se podmínky v přeplněných utečeneckých táborech, které se nacházejí v Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Kvůli bouřlivějším podmínkám na moři přibývá i tragických nehod: nejnovější se stala v pondělí u ostrova Farmakonisi, kde zahynuli přinejmenším čtyři lidé; dalších šest osob se pohřešuje. V neděli se potopila loď s uprchlíky u ostrova Samos, zemřelo 11 lidí včetně šesti dětí.

Uprchlíci u řeckého ostrova Lesbos
Zdroj: Dimitris Michalakis/Reuters

Mluvčí úřadu vysokého komisaře William Spindler v rozhovoru pro agenturu DPA rovněž připustil, že jedním z důležitých činitelů může být postoj Německa, které se zatím k uprchlíkům staví velmi vstřícně. „Fakt, že Německo má velice velkorysou azylovou politiku, patří k těm faktorům,“ řekl.

Migranti vyrážejí z Řecka přes Balkán

Většina migrantů pokračuje z Řecka po takzvané balkánské trase přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko dále do Rakouska a Německa. Slovinská policie v pondělí uvedla, že v neděli do země z Chorvatska dorazilo více než 7600 lidí. V noci na pondělí a ráno přibylo dalších 2130 migrantů.

Hudema: Výrazně poklesly ceny za přepravu do Evropy (zdroj: ČT24)

Od 17. října, kdy se Slovinsko po uzavření chorvatsko-maďarských hranic stalo pro migranty tranzitní zemí při cestě do západní Evropy, už přes slovinské území prošlo 126 270 lidí, uvedla agentura APA.

Sousední Chorvatsko začali uprchlíci využívat pro tranzit už v září, po uzavření hranic mezi Maďarskem a Srbskem. Za tu dobu zemí prošlo 302 400 migrantů, uvedlo chorvatské ministerstvo vnitra.