Většinu v ázerbájdžánském parlamentu má strana prezidenta – opozice boj vzdala

Kandidáti vládnoucí strany Nový Ázerbájdžán prezidenta Ilhama Alijeva obsadí po nedělních volbách většinu křesel v parlamentu. Výsledky oznámila ústřední volební komise. Téměř všechny zbylé mandáty připadnou řadě malých stran a „nezávislým“ kandidátům, kteří jsou však také loajální vůči vládě. Hlavní část opozice hlasování bojkotovala, vláda podle ní omezuje demokratická práva.

Podle seznamu vítězů, který přečet šéf volební komise Mazahir Panachov, získala vládnoucí strana nejméně 70 mandátů ve 125členném parlamentu. Sečteny už přitom byly hlasy ve všech 125 volebních obvodech, v nichž se do jednokomorového parlamentu volí na pět let většinovým systémem.

O vítězství Alijeva se nepochybovalo. Hlavní část opozice hlasování bojkotovala a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) kvůli nevyhovujícím podmínkám odřekla účast pozorovatelů.

Prezident Alijev může být spokojen - jeho strana má většinu v parlamentu
Zdroj: ČTK/AP

Opozice se rozhodla pro bojkot, protože vláda podle ní pokračuje v přiškrcování demokratických práv. Alijevovi odpůrci si stěžují na zastrašování, na nedostatečný přístup do sdělovacích prostředků a na drastické omezování předvolební kampaně.

Alijev v roce 2003 převzal moc z rukou svého otce, bývalého šéfa sovětské tajné policie KGB v republice a člena sovětského vedení Gejdara Alijeva. Rodinný klan tak řídí zemi téměř bez přerušení prakticky už od roku 1969.