Konkurenční boj o nový americký bombardér ještě neskončil

Horizont ČT24: Bitvu o bombardér B3 konkurence ještě nevzdala (zdroj: ČT24)

Už za deset let má vzlétnout inovativní bombardér amerického vojenského letectva, vybavený mimo jiné technologiemi z tajných programů. První bitvu má ještě neexistující letoun už za sebou: Bitvu o to, kdo jednu z nejlukrativnějších zakázek posledního desetiletí získá. Pentagon si po letech váhání vybral společnost Northrop Grumman Corporation, konkurenti se ale nechtějí vzdát bez boje.

Nový moderní letoun, kterému se - zatím neoficiálně - říká B3, bude menší než předchozí modely a do Číny a zpět doletí ze Spojených států bez jediného přistání - třeba i bez pilota. Radary ho nezaznamenají, protileteckou obranou nepřítele pronikne i ve dne. Postupně nahradí současné starší stroje B52 a B1, stejně jako bombardér B2, který letectvu dodala také Northrop Grumman Corporation.

Podle odhadů analytiků zaplatí americké vojenské letectvo za bombardéry až 80 miliard dolarů - pokud si jich koupí plánovanou stovku. Jak uvedl ministr obrany Ash Carter, konstrukce bombardéru je strategickou investicí na dalších padesát let. Přestože ho nejprve budou řídit piloti, později bude létat i jako dron a bude schopný další bezpilotní stroje ovládat. Podle plánů unese jaderné hlavice.

Na rozdíl od Northrop Grumman Corporation ale v konsorciu společností Boeing a Lockheed Martin nadšení nepanuje. Do dlouhého boje o nový letoun investovaly už příliš, a tak se zakázky vzdát nechtějí. Očekává se, že se proti výsledku výběrového řízení ještě ohradí.

Boj o nový moderní letoun přitom už i tak trval roky. Američanům se dlouho zdály plány příliš komplikované a také příliš drahé. Bývalý ministr obrany Robert Gates rozhodnutí oddaloval a nakonec dal programu v roce 2010 stopku. O čtyři roky později, když USA výběrové řízení vyhlásily znovu, se výsledek oddaloval další měsíce.