Syrskou válku ukončí pouze volby, tvrdí íránský duchovní vůdce Chameneí

Ukončit občanskou válku v Sýrii mohou jen volby. V íránské státní televizi to prohlásil duchovní a politický vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí, který také kritizoval zahraniční mocnosti za to, že vyzbrojují a financují bojovníky syrské opozice.

„Řešením syrské otázky jsou volby, a proto je nutné zastavit vojenskou a finanční pomoc opozici,“ zdůraznil Chameneí. Dodal, že cíle Spojených států na Blízkém východě jsou zcela odlišné od cílů Íránu a že jednat s Washingtonem o regionálních otázkách „nemá smysl“.

„Američané se snaží vnutit vlastní zájmy,“ vysvětlil svůj odmítavý postoj k USA ve výročním projevu k íránským diplomatům. Toleroval prý jednání s USA k dosažení červencové dohody o sporném íránském jaderném programu, ale vyloučil vyjednávání s Washingtonem v ostatních otázkách.

Írán je hlavním regionálním spojencem syrského režimu a již od vypuknutí občanské války v roce 2011 aktivně zasahuje do bojů v zemi na straně prezidenta Bašára Asada, o jehož svržení usiluje opozice za podpory Západu. V Sýrii má Írán mnoho vojenských poradců, aktivně spolupracuje i s libanonským hnutím Hizballáh, jehož bojovníci také pomáhají Asadovi.

Chameneí se svým prohlášením vystoupil poté, co se Írán v zastoupení svého ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa poprvé v pátek ve Vídni účastnil jednání mocností o řešení syrské krize. USA zde vyzvaly syrského prezidenta Bašára Asada, aby na podporu politického procesu v zemi odstoupil, Asad to ale odmítl.

Na vídeňském jednání se politici ze 17 států shodli, že by země měla být jednotná a její vedení sekulární. V závěrečném prohlášení stojí, že mezi účastníky „přetrvávají významné rozdíly“, nicméně existuje shoda, že „je nezbytné zrychlit veškeré diplomatické úsilí vedoucí k ukončení války“. Politici žádají OSN, aby si pozvalo zástupce syrské vlády a opozice a aby byl zahájen „politický proces vedoucí k důvěryhodné, nesektářské vládě s tím, že následovat bude nová ústava a volby“.

Válka v Sýrii si už vyžádala kolem čtvrt milionu mrtvých a miliony běženců, z nichž mnozí se vydávají do Evropy.