Během půl minuty hořel celý strop. V rumunském klubu zabíjely kouř a panika

Rychlost, kterou se v pátek večer rozšířil požár v nočním klubu v centru Bukurešti, zaskočila všechny přítomné, vyvolala šílenou paniku a přispěla tím k velkému počtu obětí. V okamžiku rozšíření požáru bylo v klubu několik set lidí. Kvůli úzkému východu se ale nemohli rychle dostat ven. Při neštěstí zemřelo nejméně 27 lidí, dalších zhruba 180 osob muselo být převezeno do nemocnic.

Většinu obětí tvoří podle dnešní zprávy ministerstva vnitra mladí lidé a dospívající mládež. Počet mrtvých může být ještě vyšší, protože stav 25 zraněných je vážný. Rumunské úřady sdělily, že stále neznají totožnost 17 mrtvých.

Premiér Victor Ponta naznačil, že mezi postiženými mohou být i cizinci, když vyjádřil „účast s cizími státními příslušníky, kteří byli zraněni nebo zemřeli“. Úmrtí žádného cizince ale z lékařských kruhů zatím hlášeno není. Informace jsou jen o dvou zraněných Španělech, jednom Italovi a jednom Němci. 

Češi nejsou mezi oběťmi ani mezi těžce zraněnými, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Frontman kapely žertoval, že oheň není součástí show

Oheň vzplál, když se při doprovodné pyrotechnické show vznítila polystyrénová dekorace. Od ní se plameny bleskurychle rozšířily na celý strop.

Kapela Goodbye to Gravity v klubu Colectiv
Zdroj: Vlad Busca/Reuters

Podle Delii Tuguiové, která byla na koncertě s manželem a synem, rychlost šíření plamenů návštěvníky klubu zaskočila a vyvolala v sále paniku a chaos. Frontman rumunské metalové skupiny Goodbye to Gravity se podle ní pokusil o vtip, když první jiskra zapálila dekoraci, ale záhy pochopil, že situace je vážná.

„Hlavní zpěvák rychle zavtipkoval: ‚To není součást programu.‘ Vzápětí si uvědomil, že to není žert, a požádal o hasicí přístroj,“ napsala Delia na Facebooku. „Během 30 sekund se oheň rozšířil po celém stropě. Lidé se rozběhli k východu, ale byl příliš úzký, a tak zpanikařili. Začali se za mnou tlačit a šplhat po sobě ve snaze dostat se ven,“ dodala.

Hosté hledali přátele v hromadě lidí

„Přátelé se vzájemně hledali pod hromadou lidí. Ozývalo se: ‚Jsi to ty? Kde jsi? Nevidím tě. Je to tvoje ruka?‘ Byla to noční můra,“ líčila hrůznou situaci Delia, která v té chvíli už věděla, že se některým uniknout nepodaří. „Uvědomila jsem si, že ti, kteří byli na druhém konci baru, se ven živí nedostanou.“

Záchranáři odvážejí zraněné z klubu Colectiv
Zdroj: Reuters/Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Florentina Dincaová bydlí naproti nočnímu klubu Colectiv, kde se tragédie odehrála. Všude prý panoval chaos, když se záchranáři snažili pomoci vážně popáleným hostům koncertu. „(Lidé) byli vystrašení, křičeli, záchranáři nevěděli, co dělat. Dívky měly spálené vlasy, měly popálené tváře. Byla to hrůza,“ popisovala situaci 38letá Florentina.

Podle Bogdana Oprity, mluvčího jedné z bukurešťských nemocnic, do níž byly převezeny desítky postižených, to bylo nejhorší krveprolití od protikomunistické revoluce z roku 1989. „Bylo to jako válka. Desítky chirurgů byly z domovů povolány k operacím,“ řekl.