Veřejné tajemství potvrzeno: Peruánští vojáci jdou na ruku narkomafii

Horizont: Peru prohrává boj s narkomafií (zdroj: ČT24)

Peru, které je největším světovým producentem kokainu, zažilo dlouho nevídanou situaci. Poprvé po deseti letech skončil za mřížemi armádní důstojník, který podle obžaloby pomáhal pašerákům. Spolu s nadřízenými měl krýt letecké narkomosty do Bolívie, které zajišťují polovinu všech dodávek ze země. Obvinění přišlo poté, co agentura AP zveřejnila záběry provozu na tajných ranvejích přímo pod nosem vojáků.

Mapa Peru
Zdroj: ČT24

Z chudé oblasti o velikosti Irska pocházejí dvě třetiny peruánského kokainu. Pro místní je to jedna z mála možností výdělku. Letecké narkomosty fungují i přes občasné zátahy policie, která ale nemá vzhledem k nízkému počtu lidí dostatečnou sílu. Nestačí ani ničení provizorních ranvejí výbušninami.

„Za tuhle vládu se už vystřídalo sedm ministrů vnitra. Národní politika boje s pašeráky drog v téhle zemi neexistuje,“ říká ředitel místní pobočky Transparency International Jose Ugaz.

Narkomafie v Peru
Zdroj: ČT24

Oblast už devět let spravuje kvůli výjimečnému stavu armáda, která tu má šest tisíc mužů na třiceti základnách. Jedna z nich je dokonce pár minut letu od nelegální dráhy. To, že vojáci ani tak neselhávají, jako spíš přivírají oči, je v Peru veřejným tajemstvím.

Podle jednoho ze zadržených pilotů si místní armádní velení bere deset tisíc dolarů z každého letu. Malá část z výsledných víc než sedmi milionů, za které pašeráci náklad prodají do zahraničí.

Pašování kokainu v Peru
Zdroj: ČT24

Armáda se obvinění brání, ministr obrany ale teď nařídil vyšetřování korupce. Parlament navíc v srpnu schválil zákon, který umožňuje sestřelování letadel pašeráků. Zároveň ale kvůli škrtům v rozpočtu nezbylo na čtyři moderní radary a místo toho se opravily dva, které slouží už dvacet let. „Stejné je to s vrtulníky. Dodávka šesti nových strojů, které jsme měli slíbené, se odkládá na neurčito,“ ohlásil ministr vnitra Jakke Valakivi.

Vláda přesto tvrdí, že je boj s pašeráky její prioritou a chlubí se záběry z veřejného pálení zabavených drog, převážně kokainu.

Vydáno pod