Polský soud odmítl vydat Polanského do USA

Soud v polském Krakově odmítl vydání filmového režiséra Romana Polanského do USA. Ve Spojených státech je stíhaný kvůli sexuálnímu styku s nezletilou z roku 1977. Rozsudek je zatím nepravomocný, prokuratura se proti němu může odvolat.

„Soud dospěl k závěru, že vydání polského a francouzského občana Romana Polanského je nepřípustné,“ oznámil soudce Dariusz Mazur. Takový krok by podle něj byl v rozporu s polskými zákony a poškodil by lidská práva Polanského.

Režisér se soudu nezúčastnil. Novinářům v Krakově ale řekl, že je velmi šťastný, že případ končí: „Stál mě hodně zdraví, času a námahy – ještě více trpěla má rodina. Jsem potěšen, že jsem věřil polské justici. Nepochyboval jsem, že to takto skončí.“ Obhájci Polanského zároveň popřeli, že by jejich klient na rozsudek čekal na palubě letadla, aby v případě nepříznivého verdiktu mohl okamžitě odletět ze země.

Proti vydání Polanského je převážná část polské veřejnosti

Prokuratura se může do sedmi dnů odvolat. Pokud by uspěla, nebezpečí vydání by bylo pro Polanského mnohem větší. V listopadu totiž nastoupí k moci nová vláda pravicové konzervativní strany Právo a spravedlnost, která v neděli vyhrála volby a jejíž šéf Jaroslaw Kaczyński dal najevo, že Polanski by se „měl zodpovídat“. 

„Pan Polanski nemůže stát nad zákonem,“ prohlásil bývalý ministr spravedlnosti v Kaczyńského vládě Zbigniew Ziobro. Zdůraznil, že prominentní režisér „nesmí být odměňován za to, že prchl před spravedlností“ a že „nesmí být chráněn před stíháním za tak ohavný zločin, jakým je zneužití nezletilé“. Proti vydání „svého“ krajana je ale převážná část polské veřejnosti.

Polanskému hrozilo až 50 let

Dvaaosmdesátiletý rodák z Paříže je viněn ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimerové v roce 1977 v Kalifornii. V soudním procesu v USA sex s tehdy třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o dobrovolný pohlavní styk. V USA je ale sex s nezletilci považován za znásilnění.

Filmaři, který má francouzské a polské občanství, hrozilo až 50 let za znásilnění. S prokuraturou ale uzavřel dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. Odsouzen byl ke třem měsícům psychiatrického léčení v kalifornském vězení, kde strávil 42 dní. 

Soudce zabývající se případem se ale později nechal slyšet, že by Polanski měl být potrestán dalším vězněním. Režisér následně uprchl do Evropy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Krakovské státní zastupitelství dospělo v lednu k závěru, že režiséra je možné do USA vydat, třebaže trestný čin, kvůli kterému Američané chtějí Polanského pohnat před soud, je podle polských zákonů promlčený.

Soudce Mazur ale nyní v odůvodnění rozsudku poukázal na zmíněnou dohodu umělce s americkou prokuraturou. Režisér podle něj svou část splnil, když se přiznal a šel dobrovolně do vězení. Z tohoto důvodu je podle mínění krakovského soudu extradice nepřípustná. Polanski žije ve Francii a žádost USA o jeho vydání už před pěti lety řešil soud ve Švýcarsku; nakonec ji zamítl. 

Polanski získal v roce 2002 Oscara za režii dramatu o holokaustu Pianista. Kromě toho byl na tuto cenu nominován v roce 1974 za detektivní film Čínská čtvrť a v roce 1979 za drama Tess.

Vydáno pod