Budapešť ocenila spolupráci s Prahou, OSN chválí české dobrovolníky za pomoc s uprchlíky

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér přivítal padesát českých policistů, kteří přijeli do Maďarska pomoci s ostrahou hranic. Země visegrádské skupiny, Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, podle něj projevily při zvládání migrační krize příkladnou spolupráci. Organizace OSN pak ocenila práci českých dobrovolníků, kteří pomáhají na srbsko-chorvatské hranici.

Čeští policisté přijeli do Maďarska ve čtvrtek. Jejich mise na maďarsko-srbské hranici začne 1. listopadu a potrvá do poloviny prosince. Českou pomoc Pintér ocenil. „Státy samy nedokážou břímě ilegální migrace zvládnout, a proto je nutná spolupráce,“ uvedl. Od začátku roku podle něj do Maďarska nezákonně vstoupilo 390 tisíc migrantů.

Svou kritiku vůči postupu Evropské unie zase zopakoval premiér Viktor Orbán. „Kdo a kdy hlasoval pro přijetí milionů lidí, kteří přicházejí ilegálně, a pro jejich rozdělení mezi členské státy EU? To, co se děje, postrádá demokratický základ,“ zdůraznil. 

Maďarsko také odmítá přijmout migranty, které chtějí poslat zpět jiné unijní země. Poukazuje na to, že by tito lidé měli být vráceni do Řecka, protože bylo první zemí, v níž vstoupili do EU.

Přes 130 českých dobrovolníků pomáhá uprchlíkům na srbsko-chorvatské hranici

Tisícům migrantů mířících do Evropské unie pomáhají Češi na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska. Takzvaný Czech Team složený z více než 130 dobrovolníků pracuje čtyřiadvacet hodin denně už pátým týdnem. 

Podle dobrovolnice Renaty Plackové zatím chladné počasí počet přicházejících běženců neovlivňuje. Z toho, jak jsou migranti oblečení, vyplývá, že nevědí, do čeho jdou. „Jsou to často lidé v letním oblečení. Dáváme jim teplé bundy. Jsou to převážně rodiny s malými dětmi,“ konstatovala Placková.

Uprchlíci nemají představu, do čeho jdou. Odcházejí s obrovskou vnitřní motivací, je to skok do neznáma. Chtějí cestu dokončit a asi tuší, že azylové řízení nebude nejjednodušší, sžít se s novou kulturou. Ale už chtějí někde začít – nebýt někde na cestě.
Renata Placková
dobrovolnice

„Chodí dva až tři tisíce uprchlíků za 24 hodin, situace je klidná,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků Petra Quirke. „Stále apelujeme na vlády tranzitních zemí, aby vymyslely plán na nadcházející zimu, protože i s vysokým počtem doborovolníků tu situaci dlouhodobě zvládat nebudeme,“ varovala koordinátorka.

Evropa ukazuje pozitivní tvář, ozývá se z OSN v souvislosti s českou pomocí

Úsilí Čechů ocenila regionální šéfka pro střední a východní Evropu Dětského fondu OSN (UNICEF) Marie-Pierre Poirierová, která hranice navštívila.

„Přišli sem na své vlastní náklady, nabízejí své služby, jsou zde, aby na profesionální úrovni pomáhali a postarali se o uprchlíky a zůstávají tak dlouho, dokud mohou,“ řekla Poirierová a dodala, že je ohromena jejich nasazením. Evropa tímto nastavuje pozitivní tvář, poznamenala.