Ve francouzském justičním paláci se střílelo – tamní advokát neunesl sankci

Psychicky labilní muž zaútočil střelnou zbraní ve francouzském justičním paláci ve městě Melun. Několika výstřely vážně zranil předsedu místního sdružení advokátů a nakonec spáchal sebevraždu. Podle médií šlo o advokáta, který trpěl depresemi a neunesl údajně nespravedlivý trest ze strany sdružení.

Čtyřiašedesátiletý Joseph Scipilliti přišel dopoledne na plánovanou schůzku s předsedou sdružení Henrique Vannierem. Ihned prý vytáhl ruční zbraň a zasáhl Vanniera do hrudi, ramene a kyčle. Pachatel poté obrátil zbraň proti sobě a dal si ji k hlavě. Podle všeho zemřel ihned, upřesnil představitel místní prokuratury.

Stav postřeleného označovali lékaři v prvních hodinách za kritický, ale později oznámili, že Vannier je už mimo ohrožení života.

Advokát Scipilliti byl podle tisku známý jako depresivní člověk. V květnu mu sdružení advokátů vytklo nějaké profesionální prohřešky a potrestalo ho zákazem advokátní praxe na dobu tří let. Poté před svědky několikrát Vannierovi nadával a vyhrožoval. Jeho dnešní útok byl podle všeho úmyslný. Několik hodin před činem rozeslal několika lidem jakýsi manifest, v němž vyjadřoval své rozhořčení a zášť vůči sdružení a zvlášť k jeho předsedovi.