Albánský vrah českých turistů se doznal hned na úvod procesu

Za přísných bezpečnostních opatření začal v albánské metropoli soud se Sokolem Mjacajem, obžalovaným z červencové vraždy dvou českých turistů. Během prvního dne jednání obhájkyně obžalovaného uvedla, že muž svého činu lituje, přiznává se k němu, a žádá o zkrácené soudní řízení. Soud zkrácený proces zamítl.

Proces začal v půl třetí odpoledne a skončil o necelou hodinu později. V sále byli přítomni čtyři příslušníci policie a veřejnost si do něj mohla přinést pouze tužku a papír, nikoli mobilní telefony či kabelky. Jednání soudu sledovalo asi deset televizních stanic.

Zástupci prokuratury během slyšení obvinili Mjacaje z krádeže, která vedla k úmrtí dvou mladých Čechů, a z nelegálního držení zbraní. Zároveň prokuratura požádala o předvolání dvou svědků, kteří by měli vystoupit během dalšího stání.

Zkrácení procesu by zkrátilo i trest

„Obhájce vyjádřil za stranu obžalovaného hlubokou lítost za trestný čin, který spáchal. K trestnému činu se obžalovaný přiznal a zároveň požádal o takzvané zkrácené soudní řízení,“ informovala česká velvyslankyně v Tiraně Bronislava Tomášová. To soud na návrh prokuratury odmítl.

Jak velvyslankyně dodává, v případě, že by justice na zkrácené řízení přistoupila, znamenalo by to, že „konečný trest by byl krácen o třetinu a případný trest doživotí by byl krácen na 35 let vězení“.

Mjacajova obhájkyně také žádala o psychologické vyšetření obžalovaného, to panel soudců zamítl rovněž. Další jednání se uskuteční v úterý 3. listopadu. Podle albánského trestního zákoníku může Mjacajovi hrozit za krádež vedoucí ke smrti obětí 15 až 25 let, případně doživotí, za nelegální držení zbraní až sedm let.

Reportáž: Albánský vrah českých turistů se před soudem doznal (zdroj: ČT24)

Letní krádež, po které zůstala krev

Mjacaj byl zadržen v neděli 5. července, dva dny po zastřelení českých turistů. Policie ho obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných. Při výslechu Mjacaj vypověděl, že nechtěl Čechy zabít, ale jen okrást. Oni se prý ale bránili, a když mu chtěli vzít zbraň, oba je zabil.

Turisty prý přepadl ve vesnici Lotaj, namířil na ně zbraň a donutil je, aby ho pustili k sobě do auta. „Chtěl jsem po nich peníze a cennosti, oni ale předstírali, že mi nerozumí,“ vypověděl muž na policii. Když dojeli do lesa, český turista se několikrát pokusil zmocnit jeho zbraně a místo toho, aby zastavil, pokračoval dál, uvedl Mjacaj. Tehdy prý oba Čechy zastřelil, automobil naboural a z vozu utekl.

I výsledky pitvy údajně ukázaly, že Češi byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když sedmadvacetiletý muž řídil a jeho o devět let starší partnerka seděla vpředu na místě spolujezdce.

Albánské vedení: Jsme bezpečná země, šlo o výjimečný případ

Albánci, kteří jsou hrdí na svou pohostinnost, se za český pár modlili. Takový případ podle premiéra Ediho Ramy nikdo nepamatuje. „Šlo o velmi nešťastnou událost, první tohoto druhu, která se přihodila ve velmi izolovaném, krásném a panenském koutě severní Albánie. Češi se tam stali obětí psychopata,“ poznamenal premiér v nedávném rozhovoru pro ČT24.

Ve stejné oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti. Rama ale tvrdí, že jinak země s kriminalitou větší problémy nemá. Albánie navíc bojuje o pověst nového turistického ráje, a právě Češi na ni slyší; jen letos v létě jich sem přijelo 14 tisíc. Země chce nyní dokázat, že jejich bezpečí bere vážně.