Republikáni nominovali podle očekávání na šéfa sněmovny Ryana

Republikánští kongresmani navrhli na nového předsedu americké Sněmovny reprezentantů 45letého Paula Ryana ze státu Wisconsin. Nahradí odcházejícího Johna Boehnera, který překvapivě minulý měsíc rezignoval. Pětašedesátiletý Boehner oznámil v září záměr odstoupit do konce října. Zdůvodnil to tím, že dlouhodobé napětí kolem jeho setrvávání v čele sněmovny by této instituci způsobilo „nenapravitelné škody“.

Boehnera kritizovalo konzervativní křídlo strany, protože byl údajně příliš vstřícný ve sporech s prezidentem Barackem Obamou. Republikáni věří, že nominací Ryana, který je považován za rozpočtového odborníka, uzavřou několik týdnů sporů a chaosu kolem výběru nového předsedy poté, co je zaskočil Boehner náhlou rezignací. I Ryan souhlasil s kandidaturou neochotně a až poté, co se za ním sjednotilo několik znesvářených stranických frakcí.

Schválení Ryana v nové funkci by mělo být formalitou

Někdejší kandidát na viceprezidenta Ryan vyhrál v tajném hlasování 247 členů republikánské většiny v dolní komoře Kongresu USA. Ve čtvrtek o jeho jmenování má hlasovat celá sněmovna. Vzhledem k tomu, že republikáni mají většinu, mělo by jít o formalitu.

Boehner končí na postu předsedy dolní komory Kongresu USA (zdroj: ČT24)

Před sněmovnou stojí především rozhodování o rozpočtu navrženém vládou demokratického prezidenta Obamy. Ryan před hlasováním podle agentury AP řekl, že navržený rozpočet podpoří, protože podle něj obsahuje smysluplné reformy a poskytuje dostatek peněz na armádu.

Vyřešení sporů kolem nového předsedy sněmovny a podpora rozpočtu by měla dle mínění komentátorů uklidnit situaci v Republikánské straně před prezidentskými a kongresovými volbami plánovanými na příští rok.