Bez registrace nelze čekat práva, vzkázal Juncker běžencům

Evropská unie musí k uprchlíkům přistupovat striktněji. Podle šéfa komise Jeana-Clauda Junckera uprchlíci nemohou bez řádné registrace čekat odpovídající práva. Eurozóna by zároveň mohla rozpočtově ulehčit členským zemím, které mají v souvislosti s uprchlíky vyšší výdaje.

Předseda evropské exekutivy zopakoval, že Evropská unie musí omezit nekontrolovaný příliv běženců na své území. Státy by rovněž měly informovat přicházející běžence o jejich právech a o povinnostech, které rovněž mají.

Řeknu to jednoduše: žádná registrace – žádná práva.
Jean-Claude Juncker

Členské země EU musí podle Junckera udělat víc a musí rychleji splnit své sliby ze zářijového mimořádného summitu k migraci. Na něm státy osmadvacítky například slíbily zvýšit svou finanční pomoc programům OSN na podporu uprchlíků i podpořit evropské agentury svými experty, kteří by například pomáhali s registrací migrantů v Itálii a v Řecku. „Státy se loudají, místo aby běžely,“ podotkl Juncker.

Uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP

Například Evropský podpůrný azylový úřad (EASO) podle Junckera požádal o 374 expertů a země jich k pondělku nabídly celkem 145. Agentura Frontex potřebuje 775 lidí, nabídnuto jí zatím bylo podle šéfa komise jen 326. „Je to dobré, ale zdaleka to není dost dobré,“ poznamenal Juncker.

Pozadu jsou země podle něj také v plnění slibů, které souvisejí s plánem přerozdělení 160 tisíc žadatelů o azyl ze Sýrie, Iráku a Eritreje, kteří se nacházejí v Itálii či v Řecku mezi ostatní členy unie. První provedené přesuny v rámci tohoto programu se uskutečnily z Itálie a týkaly se jen desítek osob.

Europarlamentní frakce zní každá jiným hlasem

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz prohlásil, že soudržnost EU ohrožuje sobectví jednotlivých pravicových či levicových vlád. Podle lidovecké frakce v europarlamentu by unijní instituce měly zvýšit tlak na členské státy, pokud ty neplní svoje závazky. Podle socialistické frakce by komise měla zajistit další zdroje zemím západního Balkánu, aby jim pomohla zvládat krizi.

Reformisté pak míní, že by se měl přestat vysílat signál, že ne každý je vítán, a pozornost by se měla zaměřit na ty, kdo skutečně potřebují útočiště. Šéf klubu liberálů slíbil podpořit okamžitý začátek působení evropské pobřežní a pohraniční stráže v Řecku a v Bulharsku, kde balkánská trasa začíná.

Počet uprchlíků putujících přes Středomoří se blíží tři čtvrtě milionu

Více než 700 tisíc migrantů překonalo od začátku letošního roku Středozemní moře na cestě za lepším životem v Evropě. Informoval o tom úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky. Přes 3210 lidí nebezpečnou cestu nepřežilo nebo se stále pohřešuje.

Uprchlický člun ve Středozemním moři
Zdroj: ČTK/AP

Více než 140 tisíc lidí zvolilo cestu napříč Středozemním mořem ze severoafrických břehů do Itálie. Právě na této trase zaznamenala OSN nejvíce úmrtí. Daleko více lidí – přes 562 tisíc – se vydalo na cestu do Evropy přes Turecko a vodami Egejského moře na řecké ostrovy.

  • Za celý předchozí rok přitom překonalo na různých plavidlech Středozemní moře asi 219 tisíc lidí a bylo registrováno zhruba 3500 obětí.

Z Řecka migranti pokračují na své cestě do západní a severní Evropy po takzvané balkánské trase přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Cílem většiny běženců je v současné době Německo.

Přes dvoumilionové Slovinsko, kterým začali migranti putovat po dokončení plotů na maďarských hranicích, prošlo od minulého úterý do dneška podle agentury APA 58 tisíc lidí.