S Moskvou nejednáme, je to propaganda Kremlu, ohradila se syrská opozice

Zástupci Svobodné armády (FSA) odmítli zprávy ruské agentury Interax o tom, že syrská opozice navštívila ruskou metropoli. „Je pro nás nepřijatelné jet do Moskvy a vést s ní dialog. Nechceme jejich pomoc,“ uvedlo jižní křídlo FSA, které se nazývá Alavíjat Sajf aš-Šám. FSA založili v roce 2011 dezertéři ze syrské armády bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. Jde o volné seskupení povstaleckých skupin.

USA a jejich spojenci považují FSA za významnou složku syrské opozice. Moskva donedávna tvrdila, že nezná její pozice a marně žádá Washington o informace. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je Rusko připraveno podporovat FSA ze vzduchu.

V pondělí náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov prohlásil, že zástupci FSA byli několikrát v Moskvě – naposledy údajně tento týden. „To není přesné,“ citovala agentura Reuters Ahmada Siúda ze 13. divize, která je součástí FSA a operuje na severu a západě Sýrie. Podle Reuters na její pozice útočila v minulých dnech ruská letadla.

Kontakty s Moskvou popřelo i jižní křídlo FSA. „Kontaktovali jsme naše přátele v jiných oblastech a zjistili, že tam (do Ruska) nikdo nejel,“ sdělil mluvčí.

Svobodná syrská armáda
Zdroj: Karam Almasri/ČTK/ZUMA

Dialog s Ruskem nadále odmítá rovněž Národní koalice sil revoluce a syrské opozice. „Považujeme tyto zprávy za součást ruské zavádějící propagandy, která má odvrátit pozornost od neúspěchu ruských útoků na syrský národ,“ sdělila v prohlášení kolice, která sídlí v Turecku.

USA zesílí tlak na IS

V Sýrii se bojuje pátým rokem a o život při tom přišlo 250 tisíc lidí. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy cílí na pozice Islámského státu ze vzduchu už více než rok. Nyní Washington oznámil, že armáda zesílí letecké údery i pozemní operace určené k podpoře místních opozičních sil.

Rusko zasahuje do bojů od konce září. Podle vyjádření Kremlu cílí ruské nálety na teroristické skupiny, Západ ale tvrdí, že Moskva míří také na umírněnou opozici – mimo jiné na FSA. 

Od začátku října muselo opustit své domovy nejméně 120 tisíc obyvatel syrských provincií Aleppo, Hamá a Idlib, oznámila nově mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Většina lidí, kteří prchají před intenzivními boji, se podle organizace zdržuje ve svých provinciích, poblíž svých domovských měst nebo vesnic, či v táborech poblíž hranic s Tureckem.

Horizont ČT24: Americká armáda zesiluje tlak na Islámský stát v Sýrii a Iráku (zdroj: ČT24)

V Sýrii zemřel první ruský voják - prý spáchal sebevraždu

V Sýrii zemřel ruský voják Vadim Kostěnko, který je prvním potvrzeným mrtvým od konce září, kdy Rusko vstoupilo do syrských bojů. Kostěnko spáchal podle ruského ministerstva obrany sebevraždu. V tom smyslu byla informována také jeho rodina, ta ale verzi o sebevraždě nevěří. „Mluvili jsme spolu každý den telefonicky asi půl hodiny. V sobotu (údajně den, kdy kvůli dívce spáchal sebevraždu) byl veselý, šťastný a smál se,“ řekla vojákova matka.