Krvavá volební dohra: Kolumbijská guerilla ELN zabila 11 vojáků

Jedenáct vojáků a jeden policista v Kolumbii zemřeli při útoku Vojska národního osvobození (ELN), což je druhá nejvýznamnější partyzánská skupina v zemi. K incidentu došlo, když členové ozbrojených složek převáželi hlasovací lístky po víkendových volbách. Dalších šest lidí včetně dvou volebních komisařů se pohřešuje. Vojska národního osvobození ELN přitom podobně jako FARC začala s vládou nedávno jednat o uzavření příměří.

Podle kolumbijského ministra obrany Luise Carlose Villegase příslušníci ELN na vojáky útočili výbušninami a střelbou. „I když jsme měli klidný volební den, nejklidnější v poslední době, ELN dnes (v pondělí) v Güicánu, v (departmentu) Boyacá, zavraždila 11 vojáků naší pozemní armády a jednoho policistu,“ oznámil v televizním rozhovoru kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Dalších šest lidí je podle ministra nezvěstných, včetně dvou volebních komisařů a domorodého průvodce. Výsledky regionálních a komunálních voleb podle analytiků pomůžou současné vládě právě při vyjednávání s rebely.

11 mrtvých po útoku guerilly v Kolumbii (zdroj: ČT24)
Ukazuje to, že Vojska národního osvobození neporozuměla, že je čas na mír, a ne válku. Jestli si ELN myslí, že tím získá širší prostor v případném vyjednávání, hrozně se mýlí.
Juan Manuel Santos
kolumbijský prezident

Vláda se nedávno dohodla s marxistickou ozbrojenou skupinou FARC na klíčových bodech. Do pěti měsíců by úsilí mělo vyústit v mír, jednání s rebely z ELN jsou naopak teprve na začátku.