Vlajka s kontroverzním jižanským křížem mizí i z kampusu v Mississippi

Mississippská univerzita ze svého kampusu v Oxfordu odstranila vlajku státu Mississippi, neboť její součástí je i sporný konfederační kříž. Mississippi je jediným státem USA, jehož vlajka konfederační podobu takzvaného ondřejského kříže obsahuje. Konfederační emblémy mnozí kritizují jako rasistické a otrokářské symboly.

„Jako hlavní mississippská univerzita chováme k našemu státu hlubokou lásku a úctu,“ prohlásil rektor Morris Stocks, který vlajku nařídil stáhnout a uložit do univerzitního archivu. „Protože tato vlajka zůstává oficiální standartou Mississippi, bylo to těžké rozhodnutí. Rozumím tomu, že vlajka pro někoho představuje tradice a čest,“ dodal s tím, že někteří naopak mohou nabýt dojmu, že kvůli spornému symbolu nejsou na univerzitě vítáni.

Ke stažení vlajky vyzvali mnozí univerzitní představitelé, mimo jiné i studentský senát či fakultní shromáždění. Před zhruba týdnem se v kampusu uskutečnila za účasti více než 200 lidí manifestace, která odstranění sporného státního symbolu požadovala.

Podoba vlajky tohoto jižanského státu USA je předmětem diskuzí dlouhé roky. Obyvatelé státu v referendu v roce 2001 návrh na novou podobu standarty odmítli a vyslovili se pro tu z roku 1894. Ta obsahuje vedle národní modro-bílo-červené trikolory také konfederační kříž.

V USA se vede již řadu let diskuze o konfederačním dědictví. Zatímco někteří tvrdí, že konfederační symboly jsou neodmyslitelným historickým odkazem, další takový názor odmítají a upozorňují na to, že symboly představují rasistickou a otrokářskou minulost Jihu.

Spor o konfederační zástavu v nové síle vypukl po červnovém teroristickém útoku v Charlestonu, kde střelec zabil devět černochů. Fotografoval se právě s historickou vlajkou Konfederace. V reakci na to pak v červenci stát Jižní Karolína odstranil sporný prapor z areálu zákonodárného sboru a sídla guvernérky. Jižní Karolína byla posledním americkým státem, který umístění konfederační standarty z dob americké občanské války v letech 1861–1865 na veřejných budovách toleroval.